În basme nu se mai spune ce a urmat după căsătorie. De multe ori, nici filmele romantice nu se preocupă prea mult despre ce urmează după ce îndrăgostiții ajung, după multe piedici, să fie împreună. Trăim cu impresia că, dacă ai găsit partenerul potrivit, totul va fi numai ”lapte și miere”. Totuși, relațiile sănătoase se mențin prin eforturi. Uneori, este nevoie și de terapia de cuplu pentru a face căsnicia să funcționeze.

Citește și: Ce să NU-i spui partenerului

Întrebări despre terapia de cuplu: Când ar trebui începută?

Dacă ”sunt probleme în cuplu, niciodată nu e prea devreme să începeți terapia”, spune Tedy Creștin. Altfel, ”problemele se cristalizează în timp și se traduc prin simptome: certuri din orice, critici, lupte pentru putere, lipsa comunicării, închiderea în sine a unui partener, dispreț, sarcasm, lipsa atracției erotice și a vieții sexuale, etc. Majoritatea se pot îmbunătăți prin conștientizare și efort comun pentru a găsi soluții”, este de părere psihoterapeutul. Citește care sunt și alte semne după care să știi când ai nevoie de terapie de cuplu.

La ce să vă așteptați când începeți terapia de cuplu?

”Înaintea începerii terapiei de cuplu este bine să nu existe așteptări nerealiste. Unii cred că așa se va repara relația sau îi va readuce romantismul de la început. Totuși, nu se mai pot întoarce în trecut și nici nu poate fi manipulată în direcția în care un partener își dorește să ajungă. Terapia de cuplu este un proces profund de autoanaliză personală a fiecărui partener în parte. Are loc reconstrucția legăturii lor într-o formă mai evoluată sau amândoi cad de comun acord că nu merită să meargă mai departe împreună”, observă specialistul.

Citește și: Vacanța la mare în doi ar putea face bine vieții de cuplu. Adevărat sau fals?

Când să mergeți la terapeut?

  • Atunci când nu mai vorbiți. Bine, poate nu s-a instalat o tăcere ciudată între voi. Discutați despre cine face cumpărăturile sau ia copilul de la grădiniță. Dar oare mai comunicați despre ceea ce vă frământă cu adevărat?

– Când vorbiți, dar doar despre lucrurile negative.

– Când nu vă mai arătați afecțiune unul altuia.

– Atunci când vă vedeți unul pe celălalt ca dușmani sau competitori, mai degrabă decât parteneri.

– Păstrați secrete unul față de celălalt. Fiecare dintre voi are nevoie de propria intimitate, dar atunci când ascundeți unul de celălalt lucruri importante, atunci înseamnă că relația scârțâie.

– Când te gândești că ai vrea să-ți înșeli partenerul sau unul dintre voi chiar a făcut acest pas. Ori unul dintre voi sau amândoi flirtați, fie în viața de zi cu zi, fie online.

– Atunci când consideri că totul ar fi bine dacă EL s-ar schimba.

– Trăiți vieți separate. Vă întâlniți seara ca doi străini.

– Viața sexuală s-a modificat radical în ultimul timp. Nu este ceva ieșit din comun ca partenerii, în timp, să aibă mai rar relații intime. Totuși, o schimbare radicală într-un timp scurt poate pune semne de întrebare. Chiar și creșterea frecvenței poate semnala că este ceva în neregulă.

– Când vă certați des.

Cum se desfășoară terapia de cuplu?

Terapia de cuplu ”presupune reguli de respectat, prin care este creat un cadru organizat și moderat de terapeut în care partenerii se pot exprima liber (respectând însă regulile impuse). Ce doi pot să analizeze din nou ce-și doresc cu adevărat de la viață și de la o relație. Pot să-și exprime nemulțumirile. Pot învăța din nou să colaboreze pentru a găsi noi soluții sau pot să decidă că este mai bine pentru amândoi să nu mai continue împreună. Se pot despărți însă ca prieteni,  amiabil, ceea ce este de ajutor în cazul unui divorț. În plus, pot învăța foarte multe despre ei înșiși, despre ce a funcționat bine și ce nu a funcționat în relație”. 

Când terapia are succes

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395”Este util ca amândoi să se înarmeze cu răbdare atunci când încep terapia de cuplu. Trebuie să respecte regulile impuse de terapeut, să vadă dacă sunt pe aceeași lungime de unda cu el, sa aibă o atitudine pozitivă și constructivă pentru a oferi o șansă acestui demers. Terapia de cuplu nu este făcută sa salveze cuplul, este făcută sa salveze partenerii. Fiecare dintre ei se poate înțelege pe sine mai bine. Își poate conștientiza mai bine valorile în care crede, cum arată cuplul ideal în viziunea lui, cum este relația actuală, ce a funcționat și ce nu, ce cred ca pot îmbunătăți și ce nu. Vor vedea dacă pot și își doresc să-și asume relația, să lupte pentru ea sau se despartă într-o formula amiabilă,” spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Sursa foto: 123rf.com