Greșeli pe care le fac oamenii într-o relație: Concentrarea doar pe probleme

O greșeală frecventă pe care o fac oamenii într-o relație este că ”partenerii se raportează la relație ca la ceva static, bătut în cuie. Totuși,  o relație este ceva în continuă mișcare. Se poate îmbunătăți, degrada sau repara”, observă psihoterapeutul Tedy Creștin, adăugând: ”Dacă începem să ne concentrăm doar pe probleme și nu avem momente de reparare, ”curățare” sau întărire, ne vom trezi într-o zi că ne întrebăm unde este iubirea de altă dată”.

Erodarea comunicării

”O altă greșeală pe care le fac oamenii într-o relație este să nu mai vorbească așa cum o făceau înainte. Fie că este vorba de omisiuni, greșeli sau bariere în comunicare, ar fi bine să ne asigurăm că partenerul a înțeles ceea ce am intenționat să spunem (sau nu a primit / înțeles mesajul). Este foarte ușor să apară erori așa. Apoi, ajungem să fim îngroziți aflând ce a înțeles celălalt. Dacă lăsăm să se acumuleze aceste neînțelegeri, vom observa  la un momentdat o deteriorare clară a relației. Dacă nu ne mai gândim la ce-și dorește partenerul, nu cooperăm sau nu-i arătăm afecțiune, vom vedea cum, în timp, relația se deteriorează. Este ușor să-l criticăm pe celălalt, să fim foarte nervoși, să ne închidem în noi când avem probleme, dar toate aceastea au un preț”, spune specialistul.

Greșeli pe care le fac oamenii într-o relație: Uitarea romantismului

Se întâmplă de multe ori să te obișnuiești cu partenerul și să nu-i mai apreciezi calitățile. În schimb, îi vânezi defectele și-l critici de câte ori ai ocazia. Astfel, relația se erodează și devine un chin. O altă greșeală este să nu mai încercați să creați momente romantice. Chiar dacă aveți copii sau nu mai sunteți la prima tinerețe, puteți să vă bucurați de o seară specială împreună. Încercați să ieșiți din cotidian și să faceți un lucru care vă place amândurora. Nu este nevoie de foarte mult. Puteți să vă plimbați prin parc sau să dansați în sufragerie.

Controlarea partenerului

Una dintre cele mai des întâlnite greșeli pe care le fac oamenii într-o relație este încercarea de a controla partenerul. El ar trebui să nu-ți iasă din cuvânt. Tot ce poate face este să se conformeze sau să încerce să… evadeze. Dacă faci acest lucru încearcă să privești lucrurile din punctul lui de vedere. Ție ți-ar plăcea să-ți spună cineva în fiecare clipă ce să faci? Nu ești mama lui. Tratează-l ca pe un adult și ca pe un adevărat partener, iar lucrurile se vor schimba. 

Citește și: Motive care strică o relație

Greșeli pe care le fac oamenii într-o relație: Așteaptă perfecțiunea

Avem tendința să ne proiectăm cele mai frumoase vise pe partenerul de cuplu. La început, pare că, în sfârșit, l-am găsit pe prințul visurilor noastre. Cu timpul, ne dăm seama că am greșit și suntem dezamăgite. Adu-ți aminte că toți suntem oameni și toți facem greșeli. Cel mai greu le este celor care au așteptări mari și de la alții, dar și de la ei înșiși. Trăiesc tot timpul cu ideea că trebuie să fie perfecți, iar asta le distruge viața.

Citește și: Te îndrăgostești mereu de bărbații nepotriviți? Iată ce să faci!

Evitarea confruntării

Certurile nu sunt plăcute și sunt, pe cât posibil, de evitat. Totuși, atunci când apar probleme, ele trebuie discutate și rezolvate. A le ascunde sub covor nu este cea mai bună strategie și este una dintre cele mai mari greșeli pe care le fac oamenii într-o relație. Conflictele se înmulțesc și, până la urmă, tot vom izbucni, iar relația se va duce pe râpă. Este bine să învățați să comunicați și să vorbiți despre ceea ce vă deranjează într-un mod civilizat. Încercați să ajungeți la compromisuri care să vă mulțumească, măcar în parte, pe amândoi.

Citește și: Cele mai ridicole și des întâlnite conflicte în cuplu

Atracția sexuală, în primul plan

”Poate este un clișeu, dar multe relații cu ascensiune fulgerătoare bazată pe atracție fizică au un sfârșit rapid, pentru că nu au fost construite și ”muncite”. Liantul principal a fost viața sexuală. Atunci când aceasta scade în intensitate, relația se rupe. În paralel, alte relații construite în timp, în care apropierea s-a făcut treptat, poate chiar cu multe ezitări și rezerve la început, se pot dovedi de succes pentru că partenerii au învățat să se apropie încet, să comunice, să se înțeleagă, să contruiască prin pași mici, însă pe durată lungă”, remarcă psihoterpeutul.

Cum repari legătura

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395”Prevenirea este întotdeauna mai ușoară decât îndreptarea greșelilor pe care le fac oamenii într-o relație. Tot ce ai nevoie este construirea unor obiceiuri de întreținere a relației, a comunicării reale și sincere. Este nevoie ca ambii să facă eforturi de a se înțelege și a se sprijini unul pe celălalt. Este bine să aibă activități și proiecte comune și să colaboreze mereu. Dacă s-a ajuns într-un impas, îndreptarea e mai dificilă, dar nu imposibilă. Din nou, este vorba de a crea obiceiuri noi. Începe fiecare zi cu întrebarea ce pot face eu pentru ca relația să meargă mai bine. Ar fi bine ca amândoi să  reînvățați colaborarea. Amintiți-vă care sunt  domeniile în care vă potriviți de minune. Acceptă-ți partenerul cu toate problemele și necazurile lui. Elaborați împreună planuri pentru îmbunătățirea vieții individuale și comune”, spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Sursa foto: 123rf.com