Radu, ești la prima provocare de asemenea anvergură – MasterChef. Ești figura nouă din trio-ul de jurați. Cu ce vine fiecare dintre voi la masa juriului emisiunii?

Păi fiecare vine cu el însuși. Cu experiența lui, cu felul de a găti, de a vedea gastronomia, de a cere altceva de la concurenți. Trei bucătari diferiți, cu un scop comun: de a găsi cel mai bun MasterChef al României. Hadad e old school, Foa e new age, iar eu sunt modern cu rădăcini adânci în rural.

Cum vă completați toți trei? Cum ți-ai descrie colegii – pe Chef Foa și pe Joseph Hadad?

Tocmai ce am spus mai sus. Hadad înseamnă rigoare și norme respectate la maxim, rețete clasice și sosuri, Foa este un wanderluster, un mix de culturi, de la asian la mexican, de la est la vest și de la nord la sud.

Radu Dumitrescu

Care sunt experiențele care te-au format și care te-au transformat într-o figură cunoscută în mediul în care activezi? Știm că deții un restaurant apreciat, dar care a fost drumul tău până acolo și până aici, la MasterChef?

Asta cu figura cunoscută m-a făcut să zâmbesc. Sunt efectiv opusul a ceea ce înseamnă „vedetă” și nu fac nimic deosebit pentru a ieși în evidență. Am știut că ăsta e drumul meu, am muncit mult și multe ore zilnic, am încercat să fiu onest cu mine și cu toți cei din jurul meu. Bucătăria mi-a dat o rigurozitate pe care, deși o urăsc, o apreciez pentru că, subliminal, mi-a dat puterea să fiu organizat în marea de creativitate free style care mă înconjoară. Sunt fericit unde sunt și probabil că aici mi-am propus să fiu. Habar nu am…

Ai acceptat din prima propunerea MasterChef? Ce îți aduce ție, personal, această experiență?

Am mai cochetat cu MasterChef și în trecut, dar nu a fost să fie. Este acum și mă bucur mult că a venit. Probabil acum a trebuit să vină. Ce-mi aduce? Nu știu, sper mulți followerși pe insta, așa că e momentul să o faceți și voi.

Pe tine te-ar fi tentat să participi ca și concurent la un astfel de show?

Ăăăă, dacă aș fi fost cu 20 de ani mai tânăr, da, cu siguranță. La vârsta asta, nu, prefer un vin.

Cum e să analizezi concurenții? Ce vrei să găsești, ce vrei să le transmiti?

E greu, foarte greu. Fiecare are o personalitate aparte, fiecare acceptă mai greu sau mai ușor critici, fiecare se crede mai bun decât ceilalți și se simte nedreptățit, probabil. Caut să nu găsesc jumătăți de măsură și să respecte ce au promis că vor găti. Dacă-mi faci gogoși, sunt tare fericit, dar fă-le să-mi aduc aminte de ele mult timp de aici încolo. Fii onest și farfuria va fi la fel.

Cât de greu ești de impresionat de un dish? Nu numai la MasterChef, ce cauți când vine vorba despre mâncare?

Caut gust. Nu-mi plac formele fără fond. Caut copilărie și seriozitate, caut urban, dar și un sat uitat de lume, caut o bâtrână cu mâinile uitate de vreme, dar și un miros nou, contemporan, o Cosânzeană din 2021. Caut tot..

Să facem un exercițiu de imaginație: Daca ai putea mânca doar preparate gătite de o singură persoana, alta decât tine, pentru tot restul vieții, pe cine ai alege șsi de ce?

Păi de bunicile mele – este evident de ce. Mâncarea are emoție și poveste, iar pentru mine, ele înseamnă absolutul.

Chefii - Radu, Foa, Hadad (1)

Cum vezi tu persoana căreia i te adresezi când creezi experiența unei mese?

Aș vrea să o văd curioasă și atentă, discretă și elegantă, sinceră în exprimare și corectă în feedback.

Ce lucruri te-au inspirat în business, în bucătărie și cum ajungi la un rezultat de care să fii mulțumit?

Am fost crescut să fiu un om bun (nu știu dacă îmi iese, dar eu încerc zilnic), să nu-mi clădesc succesul pe umilința altor oameni și să nu păcălesc. Când nu știu, să întreb, iar atunci când știu, să împart. Toate astea sunt în spatele succesului, când și dacă apare.

Radu Dumitrescu

Dacă ai fi un condiment, ai alege să fii…

Usturoi care, copt într-un anume fel, are proprietăți organoleptice ca și ciocolata.

O ALTFEL DE ÎNTREBARE

Ne poți împărtăși un secret pe care ai vrea să-l știe viitorii participanți la MasterChef, de la jurat al emisiunii?

Mâncarea împrumută mereu din atitudinea celui care o pregătește, așa că să zâmbească de plăcere chiar și atunci când sunt mâinile arse.

NU POT TRĂI FĂRĂ

Pâine și unt, șampanie și pepene roșu vara. Cel puțin, în momentul ăsta al vieții mele.

Fără prieteni aș fi un trist sinistru, iar fără călătoriile mele culinare aș fi un nătărău într-un oraș mare pe care îl înțeleg tot mai puțin.