Chef FOA, ce urmărești să descoperi în acest nou sezon MasterChef?

Noutatea mea vine în funcție de concurenți și de context. E complicat de redat în cuvinte, așa că trebuie să vă uitați. Nu urmăresc ceva anume, ci vreau să fiu surprins, evident, în mod plăcut.

Cum e chimia cu ceilalți colegi din juriu – Chef Joseph Hadad și Chef Radu Dumitrescu? Ce portretizați, fiecare dintre voi?

Chimia este minunată, a fost instantă chiar. Eu îl respect mult pe Hadad, îl apreciez și învăț de la el, iar pe Radu l-am descoperit acum, odată cu acest proiect și este o sursă continuă de surprize și inspirație.

Am avut toți trei chimie încă din prima zi. Deși suntem personalități diferite, ne completăm foarte bine: unul este mai experimentat, mai trecut prin viață, cu experiență pe partea asta old-French Moroccan, Mediterranean food; altul este mereu surprinzător și charming, așa că și mâncarea lui te cucerește pe măsură.

Chef foa masterchef

Ce NU îți dorești ca vezi in cadrul show-ului?

Nu îmi doresc pandemia, ca să avem probe exterioare. În rest, orice. Bring it on!

Ce s-a întâmplat în viața ta de la ultima apariție în cadrul MasterChef și până acum, la noul sezon?

Păi, în primul rând, trei copii, dintre care unul adoptat (n.r. Putz, cățelul lui). Asta în personal life.

Apoi, un lanț de restaurante fast-casual – prezent în clădirile de birouri și în școli private. Am început în 2015, iar acum am ajuns la 16 locații în București și Cluj, anul acesta urmând să mai deschidem alte șase locații și să adăugăm un oraș nou: Timișoara. Un lanț de cafenele, care a ajuns la 19 locații, în aceleași două orașe. Divizia de catering și evenimente a continuat să crească; am fost constant prezenți la evenimentele mari (Untold, Saga), iar pentru anul acesta pregătim ceva spectaculos pentru această divizie. Și tot anul acesta, vom ieși pe piață cu un nou concept, dar aici chiar nu vă pot da mai multe detalii acum.

Acum că am făcut rezumatul, aș zice că au fost niște ani foarte plini. 

Cum crezi că s-a schimbat abordarea românilor față de mâncare în ultimii doi ani?

Cu siguranță, cei pasionați de gătit și-au ascuțit abilitățile în această perioadă, căci au gătit mai mult acasă. Însă cei care nu au această pasiune sau nu au timpul necesar să se ocupe de ea s-au reorientat spre diferite soluții.

Nici gusturile nu s-au schimbat major în această perioadă, spun asta prin prisma experienței din restaurantele noastre. Observ totuși mai multă atenție legată de ingrediente – să fie mai sănătoase, de calitate – ceea ce pentru mine este o bucurie.

Ce trenduri culinare, dacă putem vorbi despre așa ceva, agreezi și ce nu agreezi?

Eu sunt un tip foarte open-minded și flexibil, așa că agreez toate trendurile; oricum ele sunt ciclice. Azi e pe val fermentația, deshidratarea, lucruri care s-au întâmplat cu sute de ani în urmă și uite așa we go back to basics și reinventăm mereu apa caldă, dar trendurile sunt în funcție de starea de spirit. Așa că faci ceea ce îți face plăcere și te face să te simți bine, iar asta se reflectă în mâncare și dacă e minunat, devine trend.

Dacă ai fi concurent în emisiune, cum te-ai prezenta? Ce sfaturi le-ai oferi celor care au intrat în concurs, din perspectiva ta?

Mi-aș face intențiile cunoscute – să câștig, să învăț și să devin mai bun, cu implicare totală și detașament, în același timp, dacă se poate.

Dacă te-ar invita la masă colegii tăi jurați, Radu Dumitrescu și Joseph Hadad, ce te-ai aștepta să experimentezi? La rândul tău, dacă ai fi gazda lor, cum și cu ce i-ai ”trata”?

Deja am experimentat din mâncarea colegilor mei. Îmi place să mă las surprins de preferințele lor personale, pentru că eu cred că un bucătar care creează meniul într-un restaurant, îl creeză după propriile preferințe în materie de mâncare. Practic, este un mic egoist care vrea să-și facă lui pe plac.

La Radu m-am așteptat să experimentez mâncare românească, produse locale reinterpretate și așa a fost. Mâncarea a fost senzațională și bonus, m-am distrat foarte tare la el în restaurant.

La Hadad m-am așteptat să experimentez gustul autentic marocan în România și l-am regăsit în totalitate. Experiența celor 2 locuri unde am fost la el este una cu interacțiune, cu bucătărie la vedere, ceea ce pentru mine este deja firesc căci avem la fel la Stradale. În plus, plăcerile lui Hadad în materie de mâncare sunt și ale mele, așa că experiența a fost cu atât mai plăcută.

Chef foa masterchef

În afară de gastronomie, în ce alte sfere de activitate te consideri un as? La ce te mai pricepi bine? Ce altă latură mai putin cunoscută de public stăpânește Chef FOA?

Cam orice presupune manualitate. Tâmplărie, pielărie. Mă relaxează foarte tare să lucrez în lemn sau piele. Chiar ziceam la un moment dat că, dacă nu ajungeam în bucătărie, sigur m-aș fi ocupat de una din celelalte două pasiuni ale mele. Patul lui Petru, fiul meu, e făcut integral de mine. Am huse de laptop, brățări, șorțuri diverse alte obiecte din piele.

Un ingredient care nu-ti lipsește niciodată din frigider sau din cămară?

Depinde de stare. Pentru mine bucătăria este o stare, o emoție, nu e matematică și nici o listă de cumpărături. Sunt perioade în care îmi place să mânânc condimentat și atunci am diverse mirodenii, altele în care savurez o friptură dintr-o carne afumată de mine. Vara, de exemplu, nu îmi lipsesc niciodată legumele din grădină de la ai mei. Și tot așa.. în plus, cu doi copii, adaptez în permență meniul și la preferințele lor culinare.

”Ingredientul” de personalitate pe care întotdeauna îl apreciezi la cineva care ar fi?

Spontaneitatea o apreciez întotdeauna pentru că e ceva natural, negândit și așa ies cele mai mișto lucruri (reacții, experiențe, mâncare etc).

Un lucru inutil pe care îl ai acasă?

Garanția de la ustensilele de bucătărie.

Pe cine ai invitat la o cina tete-a-tete?

Pe Rihanna.

NU POT TRĂI FĂRĂ

Dacă te referi la alimentație atunci apă, jamón, grăsime neprocesată, fructe, legume, condimente – usturoi, ceapă, dafin, multe lucruri.

Foto: PRO TV