După o carieră de decenii și o viață personală tumultuoasă, Van Damme a ieșit în ultimii ani din lumina reflectoarelor.

Jean-Claude Van Damme, 1991. Foto: ProfimediaSeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 8

Ce nu știai despre Jean-Claude Van Damme

  • Mama lui, Eliana, era contabilă, iar tatăl lui, Eugene, era florar. Are o soră, Veronique.
  • A început să facă arte marțiale de la 10 ani, înscris de tatăl lui. La 15 ani și-a început cariera competițională și a fost în echipa națională a Beligiei, care a câștigat titlul european de karate în 1979. La 18 ani a câștigat centura neagră în acest sport.
  • La 16 ani s-a apucat de balet, pe care l-a studiat cinci ani. „E o artă, dar este și unul dintre cele mai grele sporturi. Dacă poți supraviețui antrenamentelor de balet, poți supraviețui în orice alt sport”, spunea chiar el.
  • A început să tragă de fiare pentru a-și crește masa musculară, ajungând să câștige concursul de bodybuilding Mr. Belgia, scrie site-ul lui oficial, jvcdworld.com .
  • A vândut flori în restaurante, apoi a deschis o sală de sport. În perioada de glorie, sala îi aducea 15.000 de dolari pe lună. „Când am decis să vând sala, tata a crezut că am înnebunit. Mi-a zis: ‘Ce naiba faci?’ Ai cea mai tare sală din Bruxelles, ai o mașină sport, un apartament frumos, faci atât de mulți bani încât poți avea orice îți dorești, iar acum vrei să-ți vinzi afacerea și să pleci în America’. A fost tare supărat”, spunea JCVD în 1988.
  • În 1982, Van Damme și prietenul lui, Michel Qissi, s-au mutat în SUA, cu speranța de a deveni staruri. După câteva roluri mici, Van Damme a dat lovitura, în 1988, cu „Bloodsport”. Au urmat alte filme de succes, precum „Kickboxer”; „Double Impact”; „Universal Soldier”; „Hard Target” sau „Sudden Death”.
  • Și reclamele în care a apărut el au fost foarte populare Șpagatul lui emblematic, făcut între două camioane aflate în mers, în 2013, a strâns peste 100 de milioane de vizualizări pe YouTube.
  • În plin succes, în anii ’90, Van Damme a devenit dependent de cocaină și pastile de somn. De altfel, filmarea peliculei „Street Fight”, din 1994, a fost una dificilă tocmai din cauza acestor vicii. În presa vremii se vorbea chiar că starul belgian cheltuia și 10.000 de dolari săptămânal pe cocaină. Adicția l-a costat multe roluri, relații profesionale și personale și i-a pus viața în pericol.
  • În 1999 a fost arestat pentru că a condus sub influența alcoolului, scrie Los Amgeles Times. După peste patru ore a fost eliberat. A fost diagnosticat și cu tulburare bipolară, ceea ce l-a aruncat într-o depresie adâncă.
  • În 2012, Van Damme a fost onorat cu o statuie din bronz, în mărime naturală, în Bruxelles. Statuia îl arată într-una din clasicele lui figuri de luptă.
  • Iubește animalele și a donat mulți bani pentru organizații de apărare a drepturilor animalelor și pentru salvarea unor specii aflate în pericol.

Jean-Claude Van Damme, cinci căsătorii cu patru femei. E tatăl a trei copii

La începutul anilor ’80, Van Damme a trecut prin două scurte mariaje, dar a pus ochii pe Hollywood și a emigrat în SUA. Între 1978 și 1984 a fost însurat cu venezueleanca Maria Rodriguez, iar între 1985 și 1985, cu franțuzoiaca Cynthia Derderian.

În 1987 și-a cunoscut a treia soția, culturista Gladys Portugues, la o ședință foto. În același an s-a căsătorit cu ea și au avut primul lor copil, un băiat căruia i-au pus numele Kristopher. În 17 octombrie 1990, cu o zi înainte ca Jean Claude să împlinească 30 de ani, s-a născut fiica lui, Bianca Brigitte. Doi ani mai târziu, JC și Gladys au divorțat.

Jean-Claude Van Damme și una dintre soțiile lui, Darcy LaPier. Foto: Profimedia
Jean-Claude Van Damme și una dintre soțiile lui, Darcy LaPier. Foto: Profimedia

În 1994, actorul s-a căsătorit cu Darcy LaPier, iar fiul lor, Nicolas, s-a născut în 10 octombrie 1995. În același an, Van Damme a avut o aventură cu artista Kylie Minogue, în timp ce au filmat împreună în Thailanda, pentru „Street Fighter”. Soția lui nu a aflat că a fost înșelată decât în 2012, când starul a recunoscut asta public. Nici mariajul cu Darcy nu a fost unul de succes, sfârșindu-se în 1997.

Viața l-a adus din nou în brațele lui Gladys, cu care s-a recăsătorit în 1999 și cu care este și astăzi.

Jean-Claude Van Damme și femeia cu care s-a căsătorit de două ori, Gladys. Foto: Profimedia
Jean-Claude Van Damme și femeia cu care s-a căsătorit de două ori, Gladys. Foto: Profimedia

Deși era căsătorit cu Gladys, Van Damme a început o relație, care a durat mai bine de 10 ani, cu modelul ucrainean Alena Kaverina. Legătura lor a fost mereu învăluită în mister. Cei doi s-au cunoscut în Thailanda, într-un club. Conform unor informații apărute în presa internațională, starul i-ar fi cumpărat două apartamente în Ucraina amantei sale. La începutul relației, Alena apărea cu Van Damme și era prezentată drept asistenta lui personală. Îl acompania pe platourile de filmare, dar și la petreceri private.

Toți cei trei copii ai lui Jean-Claude Van Damme cochetează cu actoria și cu sportul. În ultimii ani, starul belgian a apărut rareori în lumina reflectoarelor sau în pozele de paparazzi.

Citește și: Trecutul întunecat al lui Arnold Schwarzenegger: o copilărie nefericită cu un tată abuziv, pierderea fratelui și ruperea căsniciei de 25 de ani, din cauza unui copil din flori

Citește și: Sylvester Stallone, dur în filme, „mielușel” acasă. Cine sunt și cu ce se ocupă cele patru frumuseți ale familiei, soția și cele trei fiice