Alimentele care previn infecțiile: murăturile

Nu degeaba murăturile sunt deliciul iernii. Te ajută și să previi infecțiile datorită bacteriilor probiotice pe care le conțin. Totodată, alte ingrediente ale murăturilor au efecte antimicrobiene: ardeiul iute, usturoiul, ceapa, hreanul, cimbrul, piperul.

Cecetătorii au descoperit că alimentele feremntate au efect antioxidant, antiîmbătrânire, anticancer. Reduc colesterolul și mențin sănătatea colonului. Varza murată este eficientă și în combaterea anumitor specii de candida.
Totuși, cei care au afecțiuni cardiace și renale ar trebui să consume murături cu moderație sau deloc, în funcție de sfatul medicului din cauza conținutului mare de sare.

Efectele miraculoase ale murăturilor asupra organismului

Alimentele care previn infecțiile: legumele proaspete sau gătite la aburi

Medicii își sfătuiesc pacienții să consume legume proaspete sau preparate la aburi. Cele mai eficiente în lupta cu infecțiile sunt: broccoli, conopidă, sparanghel, morcovi, ridichi, sfeclă roșie, cartofi. Mănâncă și legume cu frunze verzi ca spanacul și salata. Sunt bogate în magneziu și clorofilă. De aceea, au efect detoxifiant. În plus, fierul, vitaminele C și B pe care le conțin îți dau energie și stimulează sistemul imunitar.

Nu mănânci fructe și legume? 8 consecințe pentru organism

Alimentele care previn infecțiile: usturoiul

Usturoiul mai este cunoscut drept ”penicilină rusească” și este un excelent agent antimicrobian. Usturoiul proaspăt combate candida. Pentru a preveni și trata îmbolnăvirile consumă doi-trei căței de usturoi pe zi. Adaugă în salate sau alte preparate culinare, dar nu-l expune la căldură.

Alimentele care previn infecțiile: semințele de in și de chia

Polifenolii din semințele de in și de chia stimulează creșterea bacteriilor probiotice și eliminarea infecțiilor fungice din corp. Semințele de chia pot fi consumate ca atare sau sub formă de ulei pentru salată. Semințele pot fi adăugate în smoothie-uri. Semințele de in se pot adăuga în muesli sau folosi la prepararea pâinii.

Alimentele care previn infecțiile: produsele lactate fermentate

Produsele lactate fermentate, cum sunt iaurtul, sana și chefirul, conțin bacterii care stimulează digestia și probiotice. Acestea cresc populația de bacterii benefice din intestin. Ca urmare, combat candida și stimulează sistemul imunitar.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com