Deși asociată propagandei comuniste, ziua de 1 mai are o însemnătate aparte. Și nu doar aceea de a fi liberă oficial. În 1889, Congresul Internaţionalei Socialiste a decretat 1 Mai Ziua Internaţională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago. Reprezintă victoria sindicatelor în obținerea programului de muncă de 8 ore, dar și a altor drepturi sociale și politice ale muncitorilor. Cu timpul, s-a transformat în sărbătoare a muncii în mai toate țările, fiind declarată zi liberă. În România, s-a celebrat încă din 1890, prin manifestații muncitorești de amploare. Acum, ne bucurăm cu toții de petrecerile câmpenești, de ieșiri la iarbă verde și, mai ales, la grătar, în mijlocul naturii.

Bea vin, ca să te apere Armindenii

Cum festinul cu mici și bere primează, puţini mai sunt cei care ştiu că, în popor, prima zi de Florar le este dedicată Armindenilor. Este un ritual străvechi, pentru protejarea recoltelor, viilor, livezilor şi animalelor. Pe vremuri i se mai spunea “ziua pelinului” sau “a beţivilor”. Ca să ai parte de sănătate, de noroc şi de belşug, spală-te pe faţă, dis-de-dimineaţă, cu rouă, ieşi să petreci la iarbă verde şi bea vin pelin. Armindenii sunt ramuri verzi, atârnate la uşi şi la porţi, menite să aducă noroc şi bunăstare, să apere casa de forţele răului. În această zi, nu se înjugă boii. Iar dacă nu se respectă tradiţia, se spune că animalele şi stăpânii lor se îmbolnăvesc. Fetele de măritat plantează câte un pui de mesteacă în fața porții, ca să atragă pețitorii. Se mai crede că pâinea frământată de Armindeni mucegăiește și aduce ghinion. Pe de altă parte, de 1 mai, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Prooroc Ieremia, unul dintre marii profeți ai Vechiului Testament.

Și berea-i bună, de Mai Al

Germanii au un motiv în plus de sărbătoare, pe 1 mai. Este vorba despre „Mai Al”, „Mai Alis” sau „Mai Baum”, momentul în care se anunță finele primăverii și sosirea anotimpului călduros. Se merge la pădure, se bea bere, se face grătar și se ascultă muzica melodioasă a fanfarelor. Oricum ai da-o, această zi e dedicată petrecerilor stropite cu alcool, în care ospățul are loc în aer liber. La germani, finalul petrecerii este încununat de împodobirea unui pom cu panglici multicolore, în vârful căruia se așază o cunună din ramuri de brad. Acesta este apoi adus și instalat în centrul localității, unde va sta până la toamnă.

Sursa foto: slingsbyvillage.co.uk