Un cutremur puternic a zguduit ținuturile muntoase ale republicii Altai, în anul 2003. Seismul a avut peste 9 grade și a fost urmat de sute de replici. Nicicând nu mai pomeniseră oamenii atâta furie și atâta urgie! Ploi puternice au măturat pământul, gospodăriile au fost luate de ape și zeci de oameni i-au căzut victime… părea că venise Apocalipsa! Prințesa din Altai îi blestemase după ce mormântul i-a fost profanat, iar sarcofagul ei a fost mutat din locul lui de veci.

Mummy_of_the_Ukok_Princess

Mumia din Altai (sursa foto: Wikipedia.org)

Descoperire arheologică fără precedent

Mumia din Altai, o tânără fecioară de rang nobil și preoteasă a zeului Ukok, este considerată cea mai importantă descoperire arheologică din Rusia secolului XX. Prințesa a fost descoperită într-o camera mortuară împodobită cu fast, cu bijuterii prețioase, cosmetice scumpe și prafuri halucinogene. Alături de ea, au fost îngropați șase cai cu harnașamente bogate, semn că tânăra era prețuită și iubită de supușii ei. Pământul înghețat, netulburat de veacuri, i-a păstrat rămășițele aproape intacte. Pe pielea brațelor se pot vedea tatuaje complicate, fastuoase, menite celor care comunicau cu spiritele, drept pentru care locuitorii regiunii consideră că a fost o tămăduitoare renumită, care putea comunica cu zeii. Pentru oamenii de știință este o descoperire uluitoare, dar pentru locuitorii din Altai este un blestem. În legendele lor se spune că prințesa a fost îngropată într-un loc plin de tenebre, care face legătura cu lumea spiritelor. Tânăra avea rolul să păzească poarta către lumea de dincolo și să își protejeze poporul de urgia duhurilor rele.

Ukok_princess_reconstruction

Chipul Prințesei din Altai, reconstituit cu ajutorul tehnologiei moderne (sursa foto: Wikipedia.org)

Zeii se răzbună pentru Prințesa din Altai

Mormântul Prințesei din Altai a fost descoperit pe la începutul anilor 1990 și, o perioadă, consiliul local a reușit să țină arheologii la distanță. Dar, în 1993, cercetătorii au început săpăturile și au trecut peste toate opreliștile. Lucrau cu dificultate în pământul înghețat și au răzbit cu greu la sarcofagul prințesei. Când l-au găsit, prins într-un bloc de gheață, s-a auzit un tunet din adâncuri și vântul a început să bată cu putere. La scurt timp, o ploaie rece a început să curgă potop peste șantierul arheologic inundând toate săpăturile. Doi cercetători au fost la un pas să își piardă viața, când malurile de pământ aproape că s-au prăbușit peste ei. Abia atunci, șefa echipei, Natalia Polosmak, a dispus încetarea lucrărilor, dar nu s-a lăsat până nu a transportat mumia la Novosibirsk, câteva luni mai târziu. În urma lor, au venit cutremurele și inundațiile care au adus atâta durere în sufletul locuitorilor. O falie lungă de câțiva kilometri a despicat pământul în dreptul șantierului arheologic. Când a mai izbucnit și războiul din Cecenia, în anul 1995, nimeni nu se mai îndoia că blestemul prințesei s-a întors împotriva lor și că va face ravagii secole la rând. În ultimii ani, localnicii au făcut mai multe petiții către guvernul de la Moscova să le restituie mumia, dar aceasta a rămas ani buni în Muzeul Institutului de Arheologie şi Etnografie din Novosibirsk. Abia în 2012, mumia a fost adusă pe meleagurile ei natale, la Muzeul Naţional Anokhin din Altai. Dar liniștea de veci i-a fost tulburată pentru totdeauna și localnicii din regiune se așteaptă oricând la răzbunarea ei cumplită.

sursa foto: Flickr.com