Studiile recente au demonstrat că mirosul este unul dintre cele mai puternice simțuri cu care am fost înzestrați. Mirosul ne influențează starea de bine, echilibrul emoțional, alegerile de zi cu zi, comportamentul în societate, ba chiar și alegerea partenerului. Specialiștii susțin că mirosul este puternic legat de subconștient. Unele mirosuri se pot păstra în memoria noastră nealterate ani de zile și putem recunoaște persoane sau situații din trecut mai degrabă după miros, decât după particularitățile lor vizuale sau după sunetul vocii. Zonele din creier care controlează mirosul și memoria sunt interconectate, a demonstrat Tim Jacob, profesor de bioștiințe la Universitatea din Cardiff. ”Regiunea mirosului face parte dintr-o zonă a subconştientului care include memoria, starea de spirit şi emoţia”, a explicat Jacob. El a condus o serie de studii prin care a demonstrat că mirosurile au o pondere mai mare asupra amintirilor și asupra emoțiilor, decât sunetele sau culorile. Dr. Alan Hirsch, directorul Centrului de Studii dedicat Mirosului și Gustului din Chicago, consideră că o anumită aromă sau un anumit miros care iese în evidență schimbă mult mai repede starea de spirit și comportamentul unei persoane, decât orice alt stimul din exterior.

3467901015_1278e5407f_b

Photo credit: henribergius / Foter / CC BY-SA

Terapie prin miros

Când te simți obosită, simți nevoia să bei o cafea sau să mănânci ciocolată ca să îți recapeți energia. Cu toate acestea, un parfum delicat și înviorător de mentă sau de eucalipt te va revigora mult mai rapid, decât o cafea tare. De asemenea, un aliment parfumat, care îți face plăcere, te poate ajuta să îți recapeți buna dispoziție. Esențele parfumate preferate, folosite în casă, vor spori senzația de confort și curățenie. Parfumul de vanilie, cafea, portocală, verbină sau iasomie te vor relaxa la fel de bine ca o după amiază petrecută în mijlocul naturii. Unul din componentele principale din parfumul florilor și al condimentelor, denumit linalool, reduce semnificativ nivelul de stres, au arătat și cercetătorii japonezi. Un studiu efectuat în Germania a demonstrat că studenții care au învățat într-o cameră parfumată cu lavandă și rozmarin își aminteau mult mai multe informații din cursurile citite. Folosind mirosurile plăcute din copilărie, spre exemplu al unei prăjituri făcute de bunica, sau parfumurile asociate cu întâmplări frumoase din viața fiecăruia, pot fi tratate probleme de sănătate grave precum hipertensiunea, anxietatea sau stările de panică. Profesorul Tim Jacob și-a convins colegii de breaslă că programarea ”mirosurilor” cu efecte pozitive poate deveni o terapie eficientă.

Mirosul te influențează și în dragoste!

Mirosurile neplăcute dintr-o încăpere ne strică buna dispoziție și devenim mai puțin sociabili cu cei din jur. Mirosul personal are și el o influență asupra modului în care suntem priviți în societate și este la fel de important ca modul în care vorbim sau în care ne îmbrăcăm. se pare că simțul olfactiv ne îndrumă să ne alegem și partenerul de viață. În mod inconștient, dacă ne place mirosul unui bărbat devenim mai interesate de el, chiar dacă în jurul nostru sunt bărbați mai atrăgători. Parfumul și săpunul pe care îl folosește, în combinație cu mirosul pielii, joacă un rol important în ”chimia” care se numește atracție sexuală. Nu degeaba parfumurile, inventate de mii de ani, au fost arme de seducție redutabile. Aromele florilor și ale fructelor, deși cunoscute din Antichitate, încep abia acum să își dezvăluie secretele…

Photo credit: lucidtech / Foter / CC BY

Semnificații secrete ale parfumurilor naturale

lămâia: inspiră ideea de curățenie și încurajează generozitatea

vanilia: stimulează pofta de dulciuri, dă senzația de confort, stimulează impulsul de a cumpăra lucruri noi

trandafirul: alungă coșmarurile și induce sentimente plăcute celor din jur

toporașii: stimulează sentimentul matern

bradul: semnifică prospețimea și ajută digestia

menta: amplifică senzația de sete și stimulează capacitatea de memorare

Parfumurile care stimulează mintea: citricele (lămâia, bergamota, mandarina), levănțica, lemnul dulce.

Parfumurile care stimulează emoțiile: trandafirul, iasomia, liliacul, iarba, trifoiul, zmeura, caisele, piersicile, scorțișoara.

Parfumurile care stimulează simțurile elementare: paciuli, mosc, vanilie.

Sursa foto: Vetiver Aromatics / Foter / CC BY-SA” target=”_blank”>Foter.com