Belgianul Pierre de Rudder a avut parte de un destin miraculos. Era un simplu țăran, angajat la o fermă în apropierea orașului Ostend, când a avut un accident cumplit și a rămas infirm. Un buștean masiv i-a căzut pe unul dintre picioare, i-a zdrobit oasele și l-a țintuit la pat cu dureri atroce timp de săptămâni lungi. Totul se petrecea în anul 1867, când doctorii nu aveau prea multe soluții pentru accidentele extreme, cu urmări atât de grave. Cu toate acestea, medicul din localitate, Affenear, a depus tot efortul să îl vindece pe bietul om, a încropit un ghips rudimentar și a reușit să pună oasele în poziția lor firească. Dar Rudder a rămas infirm, nu își mai putea folosi piciorul, nu mai putea munci și nu își mai putea ajuta familia nevoiașă. Rănile refuzau să se vindece și mulți ani s-a chinuit cu dureri mari. De teama cangrenei, medicul i-a recomandat amputarea, dar Rudder a refuzat categoric. Își dorea fierbinte să ajungă la Lourdes și spera ca apele miraculoase de acolo să facă o minune și pentru el. Dar era un vis aproape imposibil. Cu toate acestea, și-a rugat stăpânul în mai multe rânduri să îi plătească drumul până la locul de pelerinaj de la Oostakker,  unde se află o replică a statuii Fecioarei Maria din Lourdes, despre care oamenii spuneau că îi vindecă pe cei grav bolnavi. Multă vreme rugămintea i-a fost refuzată, dar fiul stăpânului său a fost mai milos și l-a ajutat, după aproape opt ani de chin, să meargă la celebrul loc de pelerinaj.

Miracolul petrecut la Oostaker, un Lourdes al Belgiei

fecioara maria lourdes

credit foto: Dennis Jarvis

 

La vremea respectivă, rănile de la picior supurau, Rudder avea nevoie de bandaje curate și prafuri medicinale în fiecare zi, iar durerile erau greu de suportat. Cu toate acestea, sprijinit de soția lui, a reușit să ajungă la locul mult visat. În fața statuii Fecioarei Maria, Rudder s-a rugat fierbinte pentru sănătate, ca să muncească din nou și să își ajute copiii. Într-o clipă, piciorul s-a vindecat și Rudder a reușit să îngenuncheze și să se roage alături de ceilalți creștini. Soția lui a leșinat, iar oamenii din jur au alertat imediat autoritățile. Câteva ore mai târziu, cei doi soți au fost cazați la o pensiune din apropiere, unde Rudder a fost examinat de mai mulți medici. Ca prin miracol, piciorul bolnav era perfect sănătos, orice urmă de infecție sau fractură dispăruse, oasele erau la locul lor, iar pielea sănătoasă. Mai mult de atât, mușchii piciorului stâng erau la fel de bine dezvoltați ca la piciorul drept, deși nu îl folosise timp de opt ani. Dr. Hoestenberghe și dr. Affenear, cei care recomandaseră amputarea, l-au examinat și ei în mai multe rânduri pe Rudder, declarându-se mirați și contrariați de vindecarea lui spontană. Mai mult decât atât, Dr. Hoestenberghe îi scria lui Emile Zola, câțiva ani mai târziu, că miracolul de care a avut parte țăranul belgian l-a convins să se întoarcă la credință.

Un caz controversat

Cazul Rudder a fost, la începutul secolului XX, emblematic pentru puterea miraculoasă pe care o avea statuia Fecioarei Maria de la Lourdes, chiar dacă la Oostaker se afla doar o replică a ei. Mulți credincioși susțineau că s-au vindecat la Oostaker, în aceeași măsură în care bolnavii care se rugau la Lourdes primeau ajutorul divin. Rudder a murit la puțină vreme după ce a trăit marele miracol, iar trupul lui a fost deshumat câțiva ani mai târziu la rugămintea unor personalități medicale care au vrut să se convingă de adevărul poveștii. Multe voci susțineau că, în realitate, piciorul se vindecase de la primele tratamente, dar Rudder s-a prefăcut bolnav și infirm ani de zile pentru a primi ajutorul bănesc pe care i-l oferea stăpânul său. Când nu a mai putut să ascundă minciuna, a insistat să meargă la locul de pelerinaj unde s-a prefăcut că s-a vindecat prin grația divină. În anul 1910, Societatea Medicală din Milano încă dezbătatea pe marginea poveștii sale… unii susțineau că oasele lui arată semne clare că s-au vindecat în timp și că și-a mințit stăpânul, alții spuneau că infirmitatea a existat doar în imaginația lui. Rugăciunile la locul sfânt au înlăturat blocajul psihologic, iar Rudder a putut merge din nou. Cert este că Rudder s-a vindecat miraculos chiar în anul în care stăpânul lui a murit, iar pensia de invaliditate pe care i-a acorda trebuia întreruptă. Fiul patronului i-a dat bani să călătorească la Oostaker, dar nu avea nicio obligație să îi plătească pensia în continuare. Discuțiile, argumentele și contraargumentele nu au încetat nici azi, dar pentru credincioși, cazul lui Pierre de Rudder este o dovadă clară că Fecioara Maria înfăptuiește miracole. Dintre miile de vindecări miraculoase pe care le-au declarat pelerinii care au fost la Lourdes, autoritățile religioase au recunoscut peste 7.000 de cazuri. Oostaker, considerat un adevărat Lourdes al Belgiei, are și el faima sa printre catolici, chiar dacă altarul de aici este doar o copie a celui din Franța.

sursa foto: Flickr.com