Adam și Eva au fost creați în Rai, într-o grădină mirifică, din care nu le lipsea nimic. Felurite poame și flori, vietăți minunate și ape fermecate le fuseseră dăruite să le împlinească viața. În Geneză, se spune că Edenul era udat de apele unui râu care se despărțea în patru brațe, formând o delta luxuriantă și plină de viață. Un astfel de loc a existat cândva în vechea Mesopotamie, unde se întâlneau fluviile Tigru și Eufrat. Celelalte două râuri menționate de Biblie, Pishon și Guinon, puteau fi afluenții lor, secați de mii de ani. Având în vedere că și denumirea de ”Eden” are rădăcini babiloniene, istoricii consideră că Raiul ar fi putut exista pe pământ, în apropierea acestor ape. O altă ipoteză susține că celelalte două râuri puteau fi Nilul și Gangele, iar Raiul ar trebui localizat într-o regiune mult mai întinsă, pornind din Orientul Mijlociu, cuprinzând Turcia, Irakul, Egiptul, până în India. Teoria nu este chiar lipsită de temei, având în vedere că aceste regiuni, astăzi aride, au fost străbătute cândva de fluvii și râuri bogate. Iar, în Turcia, la Gobleki Tepe a fost descoperit cel mai vechi sanctuar religios din lume. Ținând cont și de faptul că Tigrul și Eufratul izvorăsc din munții care înconjoară zona templului, ipoteza s-ar putea să conțină un strop de adevăr…

Semiluna fertilă a fost cândva Raiul pe pământ

Celebrul sanctuar de la Gobekli Tepe, vechi de peste 9.600 de ani, a fost construit pe dealurile care străjuiesc Semiluna fertilă, câmpie udată de apele Tigrului și ale Eufratului. Cu mii de ani în urmă, aici era cu adevărat un paradis. Câmpii fertile, pe care oamenii încercau primele culturi de cereale, păduri bogate, cu mulțime de viețuitoare, și salbe de lacuri pline de pești și păsări. În limba turcă, Gobekli Tepe înseamnă buric, poate chiar ”buricul pământului”, izvorul tuturor lucrurilor și ființelor. Ansamblul de temple, coloane și stâlpi votivi nu a fost construit la întâmplare. Fiecare element este perfect șlefuit și îmbinat, iar majoritatea stâlpilor care au supraviețuit sunt decorați cu simboluri stranii și siluete de animale. Conceput cu peste 6.000 de ani înainte de primele piramide din Egipt, Gobleki Tepe era cea mai complicată construcție ridicată de om. În apropierea lui, câteva mii de ani mai târziu, avea să înflorească civilizația sumeriană.

Cum arată Raiul în paginile Bibliei?

Contrar opiniei generale, scrierile vechi din Biblie nu dau niciun detaliu despre Rai. Se spune că Împărăția lui Dumnezeu este în ceruri și în ea se află Pomul Vieții. O altă mențiune, cu totul deosebită, este aceea că Dumnezeu nu se află doar în Rai, dar Raiul se află în mâinile sale. Apostolul Pavel este singurul care scrie că a fost dus la ceruri, cu duhul și cu trupul, și că a auzit ,,cuvinte de nespus, pe care nu se cuvine omului să le grăiască”(Corinteni). Așadar, Raiul nu este ceva ce poate fi descris, nu este un loc fizic pe care îl putem găsi în lumea noastră sau undeva în univers. În concepția ortodoxă, doar sufletul poate ajunge în Rai, dar numai după ce trece prin moarte.

foto: Lucas Cranach ”Grădina Raiului”