Bruno Groning a trăit modest și nu a făcut niciodată paradă de harul cu care se născuse. A fost un simplu muncitor, dulgher, poștaș apoi electrician, care nu a cerut niciodată bani de la oamenii pe care îi tămăduia. Născut în Polonia, în Gdansk, a reușit să emigreze în Germania de Vest după ce s-a încheiat al doilea război mondial. Aici, în anii 1950, faptele lui au devenit de notorietate publică și nu de puține ori se adunau grupuri masive de mii de oameni care așteptau vindecarea.

Bruno_Gröning

Bruno Gröning, spre sfârșitul vieții sale

Vindecări publice pentru mii de bolnavi

Darul lui Bruno Groning a fost cunoscut încă din copilărie. Rudele apropiate sau bolnavii pe care îi întâlnea în drumurile lui zilnice se vindecau spontan, doar stând în preajma lui. Cel puțin așa susțin biografii care au încercat să afle cât mai multe detalii despre primii săi ani de viață în Polonia. Stabilit în Germania, harul lui a atras tot mai mulți curioși, iar bolnavii incurabili care ajungeau în preajma se declarau vindecați după o singură vizită. A fost supus la mai multe teste și încercări de către medicii curioși să îi afle secretul. Presa vremii povestea că, la un moment dat, a fost închis într-o vilă cu mai mulți bolnavi incurabili și a reușit să îi vindece pe toți. Pe măsură de numele lui câștiga faimă și cinste printre nemți, mii de oameni încercau să vină în Danzig pentru a-l întâlni. Se formau grupuri de 5.000 sau chiar 10.000 de persoane, majoritatea grav bolnave, care căutau miracolul în cuvântările lui Groning. Nu lua bani, nu prescria medicamente sau leacuri naturiste și nu predica vreo religie anume. Groning promova iubirea atât față de Dumnezeu, cât și față de oameni și considera că sănătatea tuturor ființelor vii este protejată de energia vitală divină. Cei care captau această energie, reușeau să își protejeze sănătatea și viața. „Doresc să le fiu oamenilor doar o căluză, să le arăt calea cea dreaptă, calea spre Dumnezeu”, spunea adesea Bruno Groning.

Moartea lui a fost ieșită din comun

Curând după ce a demonstrat tuturor că poate tămădui oamenii numai prin credința și puterea cuvintelor sale, Groning a fost acuzat că ”practică vindecarea” fără studii și licență. Medici, juriști sau fețe preoțești s-au ridicat împotriva lui și au încercat să adune probe concludente pentru a demonstra că nu este decât un șarlatan. Cu toate acestea, presa vremii se umplea de mărturii despre puterile lui paranormale. Procesul a durat mai bine de opt ani și a fost întrerupt de moartea lui violentă, la Paris, acolo unde se refugiase lipsit de energie și slăbit. A murit la numai 52 de ani, iar medicul care a efectuat autopsia a declarat că organismul lui era ars pe dinăuntru, ca și ar fi consumat ultima picătură de energie în ședințele publice de vindecare. Faptele lui, înregistrate pe peliculă, rămân unul dintre cele mai mari enigme ale medicinii. Poate că a funcționat autosugestia, poate că reușea să îi hipnotizeze, cert este că mulți paralitici s-au ridicat din scaunele cu rotile datorită lui. Orbi, paralizați, bolnavi de cancer, oameni care căutau ultima speranță au găsit în Bruno Groning ajutorul la care nici nu mai visau. Bineînțeles, puterile lui supranaturale sunt controversate, dar mesajul pe care l-a transmis nu va fi uitat.

sursa foto: www.bruno-groening.org