Toți oamenii cu ochi albaștri au un singur strămoș

Ochii albaștri sunt des întâlniți în Europa, dar și în unele zone din Eurasia. În pofida răspândirii lor, oamenii de știință au demonstrat că toate persoanele cu ochi albaștri au un singur strămoș comun, care ar fi trăit în regiunea Mării Baltice, cu aproximativ 10.000 până la 6.000 de ani în urmă. Inițial, toți oamenii aveau ochii negri sau de culoare închisă. La un moment dat, a apărut o mutație genetică care a determinat deschiderea culorii irisului. Geneticianul olandez Hans Eisberg a descoperit că o anumită genă a redus procentul de melanină din iris și astfel au apărut ochii de culoare deschisă. Dacă defectul genetic ar fi eliminat complet melanina, ar fi apărut un număr mult mai mare de albinoși.

Bărbații și femeile văd diferit

priviri

foto: Marília Almeida

 

Conform studiilor efectuate de Israel Abramov și echipa sa de la CUNYs Brooklyn and Hunter Colleges, bărbații sunt mult mai sensibili la detalii și la mișcare, în schimb femeile excelează când vine vorba de nuanțe și culori. Cercetătorii au efectuat mai multe studii cu ajutorul unui număr mare de voluntari și au observat că bărbații sunt mai puțin atenți la diferențele de nuanțe. În schimb, puteau identifica mult mai rapid imaginile în mișcare, spre deosebire de femei. Abramov a explicat această diferență dintre sexe pe baza prezenței hormonilor androgeni, la un nivel ridicat în cazul bărbaților. Un alt studiu, realizat la Universitatea din Bristol, a indicat o altă diferență semnificativă între modul în care privesc femeile și bărbații. Cei din urmă au tendința de a-și fixa privirea pe fața interlocutorului sau pe un alt punct care îi interesează, în schimb femeile își mută privirea din loc în loc încercând să analizeze mai multe detalii ale persoanei din fața lor.

Culoarea ochilor, structura feței și încrederea

Modul în care îi percepem pe cei din jur este direct influențat de privirea lor, de culoarea ochilor și de trăsăturile feței. O echipă de cercetători cehi condusă de Karel Kleisner a descoperit că există o legătură fascinantă între culoarea ochilor și relațiile sociale. Oamenii de știință au comparat trăsăturile feței, structura oaselor și culoarea ochilor. Astfel, au descoperit că bărbații cu ochii căprui sau negri au în general bărbia lată, maxilarul puternic, buzele și nările bine conturate, iar sprâncenele apropiate. În contrast, bărbații cu ochii albaștri sau deschiși la culoare au trăsături mai fine, bărbia mai îngustă, ochii mai mici și sprâncenele mai depărtate. Surprinzător, chipul alungit și ochii albaștri nu inspiră aceeași încredere pe care o inspiră chipul mai pătrat și mai puternic al bărbaților cu ochii negri.

Culoarea ochilor te avertizează asupra bolilor

Persoanele cu ochi albaștri sau verzi sunt mai expuse riscului de a-și pierde vederea mai devreme decât persoanele cu ochii închiși la culoare, dacă nu își protejează privirea cu ochelari de soare. Pe de altă parte, un studiu realizat la Universitatea din Pittsburgh a demonstrat că persoanele cu ochi de culoare deschisă sunt mai rezistente la durere și mai puțin expuse riscului de a deveni depresive sau de a suferi de boli psihice. Oamenii cu ochii negri sau căprui au și ei tendința de a suferi de cataractă, de la o anumită vârstă, dacă nu se protejează conform indicațiilor oftalmologilor. Tot ei se pare că sunt mai sensibili la durere și la stimuli puternici, precum lumina soarelui sau becurile incandescente.

Cele mai rare culori de ochi din lume

Culoarea verde: deși apar adesea, persoanele cu ochii verzi nu reprezintă decât 2% din totalul populației, mai des întâlnite în unele zone din Europa sau la comunități restrânse din Irak și Pakistan.

Culoarea aurie: ochii de culoarea chihlimbarului gălbui apar îndeosebi în Brazilia și în anumite regiuni din Europa.

ochii violeti

Culoarea violet: devenită faimoasă datorită lui Elizabeth Taylor, această culoare apare datorită unui amestec de pigmenți roșii și albaștri.

Culoarea neagră: este foarte rară, doar 1% din populație având ochii negri, caz în care nu se poate face diferența dintre iris și pupilă.

Culoarea roșie: apare la persoanele care suferă de albinism, irisul lor nu conține aproape deloc melanină, iar lumina trece prin el și reflectă culoare roșie a vaselor de sânge.

Photo credit: Andrew Czap / Foter / CC BY-SA