Sarea de mare sau sarea epsom (epsomit) poate fi folosită ca remediu natural împotriva mai multor boli, în gospodărie, cosmetică, precum și în grădină.

Astăzi vom vedea care sunt efectele sale în grădină și de ce nu trebuie să ne temem să o folosim.

Sarea amară provine de la un izvor de apă minerală din localitatea Epsom, Surrey, Marea Britanie. Ea se obține prin evaporarea apei minerale. De aceea mai este numit și sulfat de magneziu hidratat.

Sulfatul de magneziu este o substanță solidă, cristalină, are o culoare albă, inodoră, higroscopică (reține apa), cu gust amar.

Sulfatul de magneziu este folosit în grădinărit pentru că ajută la creșterea sănătoasă a plantelor. O dată pe săptămână se presară sarea amară la plantele de apartament sau în grădină, fie că este vorba de flori sau legume.

Sarea amară, îngrășământ organic

Plantele vor fi mai productive dacă folosești această sare. Fructele vor fi mai dulci, iar florile și mai frumoase și mai colorate.

Este de ajutor și în cazul în care aveti gazon. Se amestecă 2 linguri de sare amară cu 5 litri de apă și se pulverizează peste iarbă. Astfel, buruienile nu vor mai crește, iar insectele/dăunătorii vor fi ținuți la distanță.

Sarea amară (sarea Epsom) în grădină

1. Ajută la germinarea semințelor. Magneziul din compoziție le hrănește, intră în pereții celulari. Adaugă o cană de sare la fiecare suprafață de 100 m sau pune 1-2 linguri de sare în fiecare groapă, înainte de a adăuga semințele.

2. Ajută la absorbția de nutrienți. Mulți dintre comercianții de fertilizatori adaugă magneziu pentru a ajuta rădăcina plantei să absoarbă mai repede nutrienții vitali precum fosfor, sulf, azot. Folosind remediul naturist, solul va fi îmbunătățit fără a mai utiliza fertilizatorii procesați chimic.

3. Reduce șocul de transplantare. Se întâmplă ca la mutarea unei plante, această să aibă de suferit, dar utilizănd sarea amară vei ajuta rădăcinile să se revigoreze mai rapid.

4. Plantele care nu au o cantitate suficientă de magneziu sunt, în genere, îngălbenite. Magneziul este o componentă esențială în producerea de clorofilă. Remediezi problema presărând sarea amară în jurul plantei. O dată pe lună, 1 lingură de sare la fiecare 30 cm de plantă (copaci, arbuști, flori, iarbă) ar trebui să fie suficient, dacă vrei să arate bine.

5. Previne răsucirea frunzelor. Acest lucru se poate întâmpla și dacă planta are un deficit de magneziu. Presară sare la baza plantei bolnave. Pentru o absorbție mai bună amestecă 2 linguri de apă în 4 litri de apă și pulverizează pe frunze.

Sarea amară, inamic al dăunătorilor

6. Înlătură dăunătorii, dar nu întotdeauna melcii și limacșii. Poți presăra cristalele de sare la baza plantelor.

7. Îndulcește fructele, ajută la un rod mai ridicat și le face mai sănătoase. Se aplică în același mod prezentat la punctul 4, mai sus.

8. Și legumele vor fi mai dulci. Sarea este apreciată ca îngrășământ pentru roșii și ardei. Pentru ca plantele să fie mai roditoare și mai gustoase pune 1 linguriță de sare amară în groapa făcută pentru plantarea lor sau le poți stropi, la fiecare 2 săptămâni, cu un amestec făcut din 2 linguri de sare epsom la 4 litri de apă.
Lipsa magneziului din roșii se observă prin apariția unor pete albe, iar funzele afectate cad.

9. Tratați cu sarea amară, trandafirii vor fi mai frumoși, vor face și mai multe frunze și vor avea mai multe tulpini florale. Frunzele vor avea o culoare ușor mai închisă după acest tratament, căci producția de clorofilă va crește. Pentru beneficii maxime, trandafirii pot fi ajutați cu epsom în timpul plantării lor, iar apoi la primul semn de creștere, și încă o dată când sunt înfloriți.
Rădăcina plantei mai poate fi udată cu apă și epsom înainte de plantare.

Sulfatul de magneziu are un PH neutru și nu va afecta calitatea solului. dacă sunteți la început si vă este teamă puteți face încercarea cu sarea amară pe o parte din plantele fin grădină.

Deficitul de magneziu din sol are ca efect producția scăzută de clorofilă ce duce la decolorarea frunzelor, fapt ce conduce, într-un final, la căderea prematură a acestora. În lipsa acestuia, rădăcinile plantelor pot ajunge subțiri și fragile.

Cauze deficit de magneziu în sol – perioade lungi de ploi, un surplus de potasiu, un deficit de azot, PH scăzut, cantități mici de azot și humus.

Sursa Foto waytoenliven.com