Salvia este originară din zona Mediteranei și are nevoie de mult soare pentru a se dezvolta și a înflori. De aceea, este bine să alegi un loc însorit în grădină și să o plantezi departe de umbra pomilor. Adesea, salvia înflorește abia în al doilea an de la plantare, de aceea este bine să nu rupi planta în primul an. Dar, dacă are pământ hrănitor și mult soare, este posibil să producă boboci de flori mai mici chiar din prima vară.

Preferă căldura și umezeala

Salvia are nevoie mereu de pământ ușor umed la rădăcină, astfel că în perioadele călduroase trebuie udată aproape în fiecare seară, după apusul soarelui. Udă cu grijă pământul, fără să atingi frunzele, ca să nu se păteze. Frunzele proaspete și parfumate pot fi folosite ca și condiment aromat la fripturi. După doi sau trei ani, salvia devine o tufă cu baza lemnoasă și ar trebui înlocuită, deoarece produce mai puține frunze noi.

Cum o plantezi la ghiveci

Este indicat să cumperi plante tinere pe care să le crești la ghiveci. Semințele se cultivă cât sunt proaspete, dar se prind greu și nu dau randamentul așteptat din primul an. Trebuie să găsești un loc însorit pentru ghiveci, dar bine aerisit, pentru că planta nu tolerează bine căldura excesivă. Foarte rar se întâmplă să fie atacată de dăunători, dar trebuie să ai grijă ca apa din sol să se scurgă bine de fiecare dată, ca să nu mucegăiască. Este rezistentă la temperaturi scăzute, astfel că ghiveciul cu salvie poate să rămână în balcon peste iarnă, dacă este protejat, iar temperatura din interior nu scade sub 10 – 8 grade.

sursa foto: 123rf.com