Rasele de câini care năpârlesc cel mai puțin sunt în general rasele cu părul sârmos, indiferent că sunt terrieri, schnauzeri sau griffoni. Câinii năpârlesc mai mult primăvara și toamna, iar cei care sunt ținuți de obicei în spații închise au tendința să năpârlească o perioadă mai lungă de timp, decât câinii care trăiesc la curte. Există diverse soluții pentru această problemă, precum șamponul împotriva năpârlirii, periile speciale care adună firele de blană înainte să ajungă pe covor precum și toaleta periodică la un frizer pentru animale. Dar, dacă ești alergică sau nu suporți să se adune blana prin casă, este bine să alegi un câine de rasă care năpârlește cât mai puțin.

 

Rase de câini pentru persoanele alergice

Basenji este o rasă mai specială de câini care are o caracteristică unică. Este singurul cățel care își curăță singur blana, la fel ca o pisică. Un singur periaj pe săptămână este suficient să îi mențină blana lucioasă și curată și să nu se adune păr nedorit prin casă.

Affenpinscher este înrudit cu terrierii și este numit adeseori “câinele maimuță”. Chiar dacă are blana lungă, sârmoasă și mereu încâlcită, năpârlește foarte puțin. Este bine să le perii blana de două ori pe săptămână și să îi speli cu șampon special din când în când.

Bichon Frise are o blăniță groasă, ondulată, dar fără strat de puf pe dedesubt, ceea ce este un mare avantaj în perioadele de năpârlire. Deși pierde foarte puțină blană, din cauza faptului că este ondulată, trebuie periată zilnic.

Bichonul Havanez se spune că nu năpârlește deloc. Este o rasă recomandată în special persoanelor alergice, care nu pot împărți casa cu alte animale.

Bichonul Maltez, un câine mic și drăgălaș, are nevoie de foarte multă îngrijire. Cu toate acestea, nu pierde prea mult păr, dar este fragil și trebuie ținut într-un mediu foarte curat și ordonat.

Yorkshire Terrier este un cățel mic, delicat și cu diverse sensibilități. Are nevoie de multă atenție și îngrijire, dar năpârlește foarte puțin și este foarte curat.

Shih Tzu are blana lungă și mătăsoasă, pe care trebuie să o îngrijești cu atenție și să o perii zilnic. Dar este un câine care năpârlește extrem de puțin și este recomandat persoanelor alergice.

credit foto: 123rf.com

Citește și: Terapia cu câini poate face minuni pentru sănătate