Oricât de bine îngrijite și protejate ar fi în apartament sau în balconul tău, florile tale pot fi infestate de puricii de plante. Aceștia sunt de fapt afide, mici insecte verzui sau închise la culoare, care se hrănesc cu seva din mugurii și frunzele tinere.

Cauza este, de obicei, o plantă recent cumpărată, infestată de insecte în faza incipientă, în care sunt greu de observat pe frunze. Trebuie să mai știi și faptul că afidele se ascund pe partea inferioară a frunzelor, unde depun ouă și se înmulțesc înainte să le observi că au acaparat planta.

De ce trebui să acționezi imediat

Verifică întotdeauna cu atenție plantele pe care le cumperi pe partea dorsală a frunzelor, să fii sigură că aduci acasă plante sănătoase. Toate plantele de apartament trebuie verificate periodic, mai ales în lunile călduroase, când insectele dăunătoare se înmulțesc.

Afidele sau puricii sug seva din țesuturile tinere, dar prezintă un risc pentru florile tale și din cauza faptului că pot aduce alte boli precum mucegaiurile.

Cum salvezi plantele în prima etapă

Primul lucru pe care trebuie să îl faci, dacă observi doar câteva afide, este să îndepărtezi frunza infestată și apoi să le speli pe celelalte cu o dischetă de vată înmuiată în apă cu alcool sanitar. Soluția de alcool trebuie să fie diluată, de obicei două treimi apă, la o treime alcool. După ce cureți frunzele cu această soluție, fă-le și un duș. Se poate folosi și o soluție din apă călduță și săpun lichid pentru mâini, dar aceasta arde mai tare frunzele și este mai puțin recomandată.

Bineînțeles, sunt și plante de apartament care nu suportă să fie atinse și spălate. Este vorba de plantele cu frunze catifelate, acoperite cu perișori fini, precum frunzele de gloxinie sau de violete africane. Pentru ele, sunt necesare soluțiile de la cea de a doua etapă.

Iată tot ce trebuie să știi despre îngrijirea mușcatelor, cum le ajuți să ierneze și cum le faci să înflorească mai des.

Soluțiile insecticide pentru puricii de plante

Apa și alcoolul sanitar sunt utile doar dacă găsești două, trei frunze atacate de afide. În cazul în care floarea ta este atacată puternic de puricii de plante, singurele soluții care te ajută sunt insecticidele.

Le găsești azi în orice florărie sau în orice magazin de bricolaj, unde au și departament dedicat plantelor. Respectă întocmai indicațiile de pe etichetă și repetă tratamentul cu insecticid ori de câte ori este nevoie. Ai grijă ca plantele să nu stea în soare și ai grijă ca insecticidul să atingă doar părțile infestate de purici, fără să ajungă în pământul din ghivece.