Metalele grele precum plumbul, cuprul sau zincul

Papagalilor le place în mod deosebit să roadă din bucăți moi de cabluri și sârmă, din mânerele de la mobilă sau rama de metal a vreunei oglinzi. Dar aceste obiecte pot conține metale periculoase precum cupru sau plumb. Până și jucăriile lor de metal, clopoțeii spre exemplu, sau barele coliviei lor pot conține urme de zinc sau de plumb. Dacă își fac un obicei să roadă obiecte de metal, este bine să îi oprești, pentru că nu știi niciodată cât este de toxic și ce reacții poate declanșa.

Avocado

Nu lăsa papagalii să se apropie de fructele de avocado pe care le-ai cumpărat sau de sosul tău de guacamole. Avocado este toxic pentru majoritatea speciilor de păsări, le afectează căile respiratorii și poate chiar să provoace moartea subită.

Cafeina

Poate că micul tău papagal este tentat să bea din cana ta de cafea sau din paharul cu suc acidulat. Ai grijă să îl ferești! Cafeina este o adevărată otravă pentru păsări, provoacă aritmii cardiace și chiar stop cardiac. Mai bine îi oferi un suc de fructe natural, decât să riști inutil.

Ciocolata

Păstreaz-o numai pentru tine, chiar dacă îi place în mod deosebit și papagalului tău. Ciocolata produce dereglări ale ritmului cardiac, insuficiență respiratorie și chiar atac de cord, dacă pasărea reușește să mănânce o cantitate prea mare.

Ceapa și usturoiul

Se știe cât de periculoase sunt aceste legume pentru câini și pisici. Regula se aplică și tuturor speciilor de păsări. Ambele legume conțin acizi și substanțe iritante care pot declanșa anemie și probleme cardiace, le irită căile respiratorii și traectul digestiv.

Sarea și grăsimile

La fel ca și tine, papagalul tău abia așteaptă să ciugulească din biscuiți și sticksuri, din chipsurile de cartofi sau din alunele sărate. Dar excesul de sare pe care îl conțin aceste alimente este periculos pentru păsări. Sarea duce la boli ale rinichilor și dezhidratează păsările, pe când uleiul în care sunt prăjite favorizează depunerile de grăsimi pe artere și duce în timp la tot felul de probleme cardiace și de circulație.

Sâmburii din fructe

Aproape toate fructele sunt bune pentru păsări, dar nu același lucru se poate spune despre sâmburi. Papagalii sau alte păsări de mici dimensiuni nu trebuie să mănânce sâmburi de mere, pere, caise, piersici, nectarine sau prune. Acestea conțin o serie de substanțe din gama cianurilor care, oricât de inofensive ar părea pentru noi, pentru păsări sunt toxice, ba chiar letale în cantitate mai mare. Din fericire, sâmburii din struguri, citrice, pepeni, rodii, fructe de pădure sau roșii sunt buni și chiar indicați pentru păsări.

Teflonul

Ai mare grijă să nu lași niciodată tigaia de teflon să fumege în bucătărie, dacă papagalii tăi sunt prin preajmă. Emanațiile de teflon sunt deosebit de periculoase pentru păsări și pot duce inclusiv la moartea instantanee, dacă nu se intervine la timp.

sursa foto: 123rf.com