Sunt bune pentru compost

Dacă faci compost peste iarnă, adaugă și coji de nucă în el, deoarece conțin minerale și săruri deosebit de folositoare pentru legumele tale din anul următor. Este important să le mărunțești cât mai bine cu ciocanul. Alături de cojile de la nuci se pot folosi și cojile de fistic sau de alune, fiind la rândul lor surse bogate de minerale și carbon pentru plante.

Adaugă cojile de nucă în ghivece

Păstrează cojile din toamna aceasta pentru primăvara viitoare, când vrei să muți plantele în ghivece noi. Mărunțește bine cojile și lasă-le să se usuce într-o pungă de hârtie. Când pregătești un ghiveci nou pentru plante, pune mai întâi un strat de coji mărunțite și nisip, apoi pământul pentru flori. Prin această metodă, apa se scurge mai bine și rădăcinile plantelor nu riscă să mucegăiască.

Excelente pentru mulci

Dacă ai nevoie de mulci în grădină, pentru a împiedica ierburile să crească pe lângă tufele de trandafiri sau alte plante decorative, folosește coji de la diverse nuci și alune împreună cu scoarța de copac pe care o cumperi din magazinele de specialitate. Mulcirea cu scoarță și coji este mult mai eficientă decât cea cu paie.

Recomandate pentru litiera pisicii

Cu aroma lor ușor amăruie și consistența lemnoasă, cojile de nucă bine mărunțite sunt bune în litieră, deoarece au capacitatea de a neutraliza mirosurile neplăcute de urină.

Dau aromă la grătar

Aruncă resturile de nuci printre cărbunii cu care faci grătarul. Aroma lor amăruie va da un gust mai deosebit cărnurilor de porc.

Protejează lucrurile fragile

Folosește bucăți mărunte de coji să protejezi obiectele sticlă, ornamentele pentru pomul de Crăciun sau alte obiecte fragile. Învelește obiectele în hârtie de împachetat și pune printre ele bucăți mărunte de coji, să nu se lovească între ele și să se spargă. Soluția aceasta este excelentă când te muți, spre exemplu, și nu ai la îndemână fulgi de polistiren pentru împachetat.

foto: 123rf.com