Oricât de fierbinte ar fi vara și oricât de secetoasă ar fi vremea, luleaua turcului rezistă în condiții vitrege și îți oferă un spectacol plin de flori și culoare, când alte plante încep să se ofilească. Dacă o cultivi pe lângă gard sau dacă îi construiești un suport rezistent pe care să se poată cățăra, această plantă face umbră deasă și atrage fluturii în grădină. Începe să înforească din iunie până în septembrie, dar atinge apogeul în luna august.

Avantaje și beneficii mai puțin cunoscute

  • rezistă bine în solurile mai sărate sau acide, chiar dacă nu primește apă în fiecare zi, dar trebuie totuși ajutată în zilele caniculare să facă față temperaturilor ridicate.
  • face față cu brio bolilor care atacă alte plante din grădină;
  • se întâmplă foarte rar să fie atacată de dăunători;
  • contribuie la stabilizarea solului, acolo unde este plantată, de aceea este indicată pentru solurile cu eroziune mare, pe marginea șanțurilor sau pe pante,

Dezavantajele sunt puține

  • ai grijă să nu o plantezi niciodată lângă casă, deoarece se va cățăra pe zid și va distruge tencuiala;
  • nu trebuie plantată în apropierea pomilor fructiferi sau a altor plante pe care le iubești, deoarece este invazivă și le va sufoca;
  • ai grijă să o plantezi lângă un gard rezistent, eventual de beton, altfel greutatea ei va afecta structura suportului.

Cum trebuie tăiată luleaua turcului

Planta aceasta începe să înflorească abundent abia din al treilea an, iar mugurii florali apar întotdeauna pe crenguțele proaspete care încep să crească la început de primăvară. De aceea, planta poate fi tăiată pentru a-i corecta creșterea doar vara târziu sau la început de toamnă. În general, tăierile nu sunt necesare, mai ales dacă vrei să se dezvolte și să îmbrace complet un zid sau o pergolă pentru a avea umbră. Planta se înmulțește ușor prin butășire, fiind necesare crengi ușor lemnificate la bază, care pot fi ținute câteva săptămâni în apă, pentru a face rădăcini. Mai poate fi înmulțită și prin semințe, dar se va dezvolta mai greu.

sursa foto: 123rf.com