Uneori, poți observa la marginea frunzelor sau chiar în vârf mici picături de apă, mai ales dimineața devreme. Nu este condens și nici un fenomen straniu. Este un proces natural, prin care plantele elimină excesul de umiditate și își echilibrează absorbția de nutrienți.

Multe iubitoare de flori, care observă acest fenomen pentru prima dată, se întreabă dacă este normal și dacă nu este cauzat de vreo boală care le pune în pericol florile. Ei bine, botaniștii susțin că nu este nimic periculos, dar este totuși un semnal de alarmă.

Cum transpiră frunzele plantelor

Plantele absorb prin rădăcini umezeala din sol și totodată elementele nutritive de care au nevoie. Prin tulpini și frunze există un flux continuu de sevă, dar o parte din ea se evaporă în timpul zilei, mai ales dacă plantele stau în plin soare.

Noaptea, procesul de evaporare este încetinit, însă umiditatea continuă să urce de la rădăcini. Astfel, apar micile lacrimi sau picăturile de apă pe care le observăm dimineața pe frunze.

Ele nu trebuie confundate cu roua, care se formează prin condensarea umezelii din aer și nu are legătură cu seva plantelor.

Când sunt periculoase lacrimile frunzelor

53069327 - strawberry leaf

Lacrimi la marginea frunzelor dimineața

Plantele plâng mai des când le uzi prea mult. Este o modalitate a lor de a-ți atrage atenția că nu au nevoie de prea multă apă. Este bine să reduci cantitatea de apă sau să le uzi mai rar, la o diferență de câteva zile, când pământul de la suprafață s-a uscat.

Pe de altă parte, lacrimile lor sunt un semnal de alarmă dacă folosești fertilizatori prea des. Plantele încearcă să scape de excesul de minerale eliminându-le odată cu apa prin frunze. Acest lucru înseamnă fie că folosești fertilizatorii nepotriviți, fie că planta nu mai are nevoie de ei și trebuie să iei o pauză lungă, de peste jumătate de an.

foto: 123rf.com