Un câine care nu răspunde când este chemat aduce numai necazuri. Fie țâșnește în stradă și poate fi călcat de mașini, fie se rătăcește prin oraș sau este atacat de alți câini prin parc. Câinele trebuie să învețe de mic să vină la stăpân când își aude numele. Este una dintre primele comenzi pe care trebuie să le învețe, pentru siguranța lui, dar și a stăpânilor.

Repetă-i numele și comanda cât mai des în fiecare zi

Unii câini învață mai repede care este numele lor, alții au nevoie de o perioadă mai lungă și de mult antrenament. Indiferent de caz, trebuie să repeți numele câinelui clar și hotărât ori de câte ori i te adresezi. Repetiția este mama învățării! Încă de mic, din primele luni, trebuie să știe care este numele lui și să nu îl confunde cu mâncarea sau jucăriile.

Folosește mereu aceeași comandă

Probabil faci și tu aceeași greșeală ca mulți alți stăpâni. Vrei ca animalul să te urmeze sau să se întoarcă la tine, dar folosești de fiecare dată alte formule. Ca să învețe să te asculte și să te urmeze, folosește numai o singură comandă, scurtă și ușor de reținut. Poți să folosești ”Aici!” sau ”La mine!”, însoțite de numele lui. Nu schimba comenzile cu formule mai lungi, pe care câinele nu le poate recunoaște, de genul ”Vino înapoi!” El nu are de unde să știe ce înseamnă aceste cuvinte.

Recompensa contează!

Ori de câte ori câinele răspunde corect la comandă și vine când îl strigi, ai grijă să îl recompensezi. El trebuie să se aștepte mereu la ceva bun din partea ta, ca să se întoarcă de fiecare dată. Recompensa nu trebuie să fie ceva de mâncare, pentru că îi vei crea un obicei prost. Trebuie să fie cuvinte de laudă, o mângâiere scurtă și încurajări. Câinele simte din tonul vocii tale că a făcut ceva bine și că ești mândră de el.

Ajută câinele cu lesa

La început, până când învață foarte bine comanda de a se întoarce la tine, trage-l ușor de lesă când îi spui numele. Așa va asocia numele lui cu faptul că trebuie să se întoarcă la tine. Și ai grijă să îl recompensezi cu laude și mângâieri scurte, ca să se simtă în largul lui lângă tine.

sursa foto: 123rf.com