Pisicile au nevoie de somn aproximativ 15 ore pe zi, mai mult decât orice alt mamifer, cu excepția oposumului și a liliecilor. Când se joacă, când aleargă prin casă și urmărește cine știe ce șoricel din plastic, pisica ta consumă o cantitate apreciabilă de energie.

Noaptea poate fi foarte activă, bântuie peste tot, verifică fiecare colțișor și, eventual, vine în camera ta și nu te lasă să dormi. Dar a doua zi, când tu îți iei micul dejun și te pregătești pentru o nouă zi de muncă, ea se pregătește să se culce și poate să moțăie toată ziua, până la apusul soarelui.

Este un program firesc de viață pentru o felină, căreia instinctul îi spune să își conserve energia pe timpul zilei, pentru a putea vâna la adăpostul întunericului.

Multe ore, pisica doarme superficial

57985734 - cute ginger cat lying in bed under a blanket. fluffy pet comfortably settled to sleep. cozy home background with funny pet.

Ca și tine, pisica ta doarme profund, visează și abia simte ce se întâmplă în jurul ei, dar numai pentru perioade foarte scurte de timp, cuprinse între 5 și 15 minute. În cea mai mare parte a timpului în care doarme, are un somn superficial și este gata oricând să fugă sau să treacă la atac, dacă se sperie.

Perioadele de somn profund și cele de somn artificial alternează în timpul odihnei, iar pisica te poate urmări prin casă, pe sub gene, chiar dacă nu se mișcă. Pisicile mici și cele în vârstă dorm, însă, mai mult decât cele adulte.

Își adaptează programul după tine

Cu timpul, pe măsură ce învață obiceiurile casei și programul tău de zi cu zi, pisica se va adapta în funcție de activitățile tale. Va învăța să doarmă cât timp ești plecată de acasă și să devină foarte activă de îndată ce te întorci, pentru că știe că primește atenție, mâncare și mângâieri.

De asemenea, va fi activă dimineața devreme pentru că știe că atunci tu îți pregătești micul dejun. Ca atare,  orarul ei de somn va fi în funcție de orele de masă și de orele de liniște din casă. De aceea, o pisică ținută în interior va dormi mult mai mult decât una care trăiește afară.

sursa foto: 123rf.com