Numeroase plante de apartament sunt toxice pentru animale sau pentru păsările de colivie. Aloe vera, crinul, asparagusul, begonia, cala, mușcatele, cactușii, crotonul, azalea sau diverse specii de filodendron sunt periculoase pentru patrupezi. De aceea, este bine să le ții departe de ei, pe rafturi sau suporturi unde nu pot ajunge prea ușor. Cu toate acestea, plantele au și ele nevoie de multă lumină și de un spațiu bine aerisit, iar locul cel mai bun pentru fiecare este greu de găsit, mai ales dacă sunt amenințate de animalele de companie. Iată câteva trucuri care te-ar putea ajuta să dezobișnuiești câinele sau pisica să mai atace ghivecele și plantele tale preferate.

Cum ții animalele de companie departe de plantele din ghivece

  • Stropește plantele, îndeosebi tulpinile și frunzele, mai puțin florile, cu o soluție din apă și esență de mentă sau cu apă și piper măcinat. Aroma mentolată sau gustul iute al piperului le poate descuraja pe pisici să mai roadă tulpinile fragile.
  • Acoperă pământul din ghivece cu bile din ceramică și stropește-le, eventual, cu soluții ușor parfumate cu esențe florale. Animalele nu suportă parfumurile și nu vor mai fi tentate să sape în ghivece.
  • Pune câteva baloane de mici dimensiuni în ghivecele mari, în care ai ficuși sau filodendroni. Când pisica sau câinele vor încerca să le roadă, vor sparge baloanele și, probabil, se vor speria suficient de mult ca să nu mai atace plantele.
  • Acoperă pământul din ghivece cu un strat gros din folie de aluminiu pe care îl tai din loc în loc cu o foarfecă să intre aer și să se evapore apa. Majoritatea pisicilor și câinilor nu suportă sunetele pe care le scoate folia de aluminiu și renunță să mai sape. De asemenea, poți înveli în folie de aluminiu și baza tulpinilor groase ale plantelor de mari dimensiuni.
  • Cojile de lămâie sau de portocale sunt și ele de ajutor, pentru că majoritatea pisicilor detestă aroma lor și nu vor mai fi tentate să se apropie de ghivece. Dar trebuie să le schimbi des, pentru că, după ce se vor usca, va pieri și parfumul.
  • Cultivă iarba mâței într-un ghiveci sau două, preferata pisicilor, ca să uite de celelalte plante verzi.
  • Stropește pisica sau câinele cu apă de câte ori încearcă să se apropie de florile tale preferate. După câteva încercări, vor renunța, mai ales dacă sunt destul de cuminți să te asculte.

Citește și: De ce are pisica ta probleme cu litiera?