Citește cu atenție eticheta hainelor delicate pe care vrei să le speli singură. Dacă pe etichetă este menționat că nu se curăță decât la curățătoriile chimice, atunci este bine să le duci la un atelier profesional. Dar, dacă eticheta îți permite să le speli de mână sau la un program pentru rufe delicate, atunci iată ce ar trebui să faci.

  1. Sortează hainele delicate pe culori și materiale, să le pui la spălat în mașină cu lucruri similare. Cele mai fine sau cele brodate trebuie băgate individual în săculeți din perdea sau în fețe albe de pernă.
  2. Folosește un detergent special pentru rufele delicate și alege un program potrivit pentru materialele respective, fie că este vorba de mătase naturală sau de voaluri.
  3. Programează mașina să funcționeze doar la jumătate de capacitate și renunță la stoarcere.
  4. Nu înghesui prea multe haine pretențioase în cuvă. Pornește mașina și las-o să-și deruleze programul până la capăt.
  5. Dacă le speli de mână, nu le freca și nu insista decât dacă au pete de deodorant alb la subraț. În loc de detergent special pentru rufele delicate, poți folosi și un șampon sau un gel de duș frumos parfumat.
  6. La final, hainele delicate nu se storc de apă prin răsucire sau făcându-le ghem în palme. Cel mai bine este să le lași să se scurgă pe un grătar și să elimini excesul de apă prin presare, împăturindu-le ușor între două prosoape moi.

sursa foto: 123rf.com