Taie ceapa în apropierea unui ventilator

Dacă ai hotă în bucătărie, dă-i drumul să funcționeze și taie ceapa în apropierea ei. Este bun și un ventilator cât de mic, precum cele pentru birouri. Curenții de aer vor transporta gazul iritant pe care îl eliberează ceapa departe de ochii tăi și nu te va mai ustura la fel de mult.

Ține cepele în congelator

Pune leguma buclucașă în congelator timp de 15 minute înainte de a o curăța și tăia. Dacă se răcește bine, frigul va inhiba eliberarea gazului care ustură și produce iritații. Singura problemă este că se va curăța mai greu de coajă, dar merită să încerci, dacă scapi de lacrimi.

Folosește apa rece

Când cureți ceapa, taie coaja de la ambele capete mai întâi și apoi îndepărtează restul. Apoi ține cepele curățate aproximativ un sfert de oră într-un bol cu apă rece, ca să se dizolve acizii sulfuroși care îți irită ochii. Când o vei toca, vei plânge mult mai puțin!

Curăță ceapa sub jet de apă

În loc să o ții în apă și să aștepți mai mult timp până când o adaugi în mâncare, mai bine o cureți și o tai direct sub jetul de apă, în chiuvetă. Metoda funcționează doar dacă tai ceapa în felii groase și nu trebuie să o toci mărunt. Este puțin mai dificilă, dar este foarte eficientă. Nu vei mai vărsa nicio lacrimă.

Înlătură mai întâi miezul

În inima cepei este concentrată cea mai mare parte a compușilor sulfuroși care ne irită ochii și nasul. Dacă tai mai întâi miezul și îl dai la o parte, vei vedea că nu te vor mai ustura ochii la fel de mult cât să te facă să plângi.

sursa foto: 123rf.com