Folosit adesea pentru garduri vii sau borduri, hibiscus se cultivă ușor în grădină, dar și în ghivece de mari dimensiuni. Dacă are suficient spațiu să își dezvolte rădăcinile, acest mic arbust decorativ te răsplătește cu o coroană bogată de flori. Hibiscus are nevoie de un spațiu însorit și de multă lumină toată ziua. Ferit de vânt și udat în mod regulat, el are o creștere accelerată și trebuie tuns cel puțin de două ori pe an. Va înflori toată vara, iar dacă ai grijă să rupi florile ofilite înainte de a face fructe și semințe, el va continua să înflorească până în luna octombrie.

Trandafirul chinezesc din genul hibiscus este peren

Toate speciile de hibiscus sunt perene. Unele îmbătrânesc și devin rezistente la gerul de la noi din țară, îngroșându-și tulpinile pe măsură ce le tunzi. Altele, se usucă aproape complet la mijlocul toamnei și le poți tăia de la nivelul solului. Peste iarnă, rădăcinile trebuie acoperite fie cu borcane, fie cu un strat gros de pământ și resturi vegetale, ca să le protejezi de îngheț. Primăvara, vor reveni la viață și vor crește rapid crengi noi care se vor umple de flori.

Trandafirul chinezesc gigant, cel mai spectaculos

hibiscus gigant

Există o specie anume de hibiscus, care are florile mari cât niște farfurii. Ele pot atinge și 30cm diametru, iar gama de culori este deosebit de variată, de la alb, galben, roz, roșu, mov sau grena. Multe flori sunt bicolore și oferă un spectacol deosebit. Preferă solul ușor acid, bine drenat, din care să se scurgă bine apa de ploaie. Înflorește abundent numai dacă este plantat în plin soare. Cum florile lui sunt pline de polen, el atrage fluturii și numeroase insecte dăunătoare, care pot ataca frunzele și bobocii noi. Cea mai bună soluție este să le stropești periodic cu substanțe din comerț care combat omidele și puricii de plante.

sursa foto: 123rf.com