Supa concentrată de legume este una dintre cele mai bune soluții să îți faci rezerve pentru iarnă, să faci economie și totodată să dai un plus de savoare mâncărurilor tale. Învață să o pregătești singură, la începutul toamnei, și să o pui la păstrare pentru iarnă.

Luna septembrie este perioada cea mai bună să gătești ardei copți, vinete, castraveciori murați și zacuscă. Dar cu legumele pe care le cumperi mai ieftin din piață poți face și un concentrat savuros care se poate conserva ușor la congelator.

Cum să faci supa concentrată de legume

Numită de bucătarii chefi fond de legume sau stock, tradusă mai simplu la noi supa concentrată de legume este una dintre cele mai simple metode să dai un plus de gust natural multor preparate.

O poți cumpăra și din comerț, dar poate conține tot felul de conservanți, arome sintetice și o cantitate prea mare de sare. Așadar, soluția cea mai sănătoasă este să o pregătești singură acasă.

La acest fond de legume poți folosi inclusiv bucăți de roșii, ardei sau vinete pe care nu le pui la zacuscă, coaja de dovlecel sau coaja de castravete. Cu cât ai mai multe legume, cu atât este mai concentrat și mai delicios.

Ingrediente pentru 1 litru de supă concentrată de legume

  • 3 cepe mari
  • 4 morcovi
  • 2 rădăcini păstârnac
  • 2 rădăcini de țelină medii
  • 2 rădăcini de pătrunjel
  • 5 ardei galbeni
  • 4 căței de usturoi
  • Crenguțe de pătrunjel și rozmarin
  • Piper și sare după gust
  • Diverse resturi de legume potrivite pentru supe

Cum se pregătește fondul de legume

Legumele se spală bine, se curăță, se feliază și se călesc într-o tigaie largă cu puțin ulei. Apoi se adaugă 1, 5 litri de apă caldă și se lasă să fiarbă, fără capac, aproape o oră.

Spre final, se adaugă usturoiul, crenguțele de verdețuri, piper și sare după gust. Se poate face și fără sare.

Când toate legumele sunt bine fierte, apa din oală trebuie să scadă la jumătate. Se oprește focul și se strecoară legumele într-o sită mare de metal. Se presează bine cu lingura și se pasează pentru a obține o pastă cât mai fină.

Dacă vrei să obții o supă clară, legumele fierte nu se pasează, se strecoară doar lichidul în care au fiert.

Supa concentrată de legume se toarnă în borcane mici, se înfiletează capacele și se păstrează la congelator.

La ce poți folosi fondul de legume

Iarna poți dezgheța câte un borcănel de supă concentrată pentru a-l folosi la diverse mâncăruri. Va da un gust deosebit de legume, proaspăt și savuros. Borcanul se lasă la dezghețat în frigider și se poate păstra 2 – 3 zile după decongelare.

  • Supe din carne de pui, de legume sau de găluște
  • Ciorbe de iarnă din legume, din carne de vită sau găină
  • Sosuri pentru tocănițe
  • Sosuri pentru fripturi la cuptor
  • Pilaf sau rissoto.