Azi găsim cu ușurință castane dulci și bune în orice supermaket și poți pregăti acasă un piure de castane delicios. Vei obține un desert cremos, foarte fin și aerat, care poate fi servit ca atare sau în combinații savuroase cu alte preparate dulci.

Cum să faci piure de castane

Cel mai simplu ar fi să cumperi castane deja decojite și congelate, pe care să le fierbi acasă. Dacă vrei să cumperi castane cu tot cu coajă, trebuie să știi că trebuie curățate bine după fierbere de coaja subțire care este amăruie.

Așadar, castanele crude se crestează și se fierb aproximativ 15 minute în clocot. Apoi se pun în apă rece și, cu ajutorul unui cuțit bine ascuțit, se curăță coaja tare, dar și coaja subțire, măcar parțial, deoarece aceasta este amăruie.

După ce le-ai curățat bine se pun iar la fiert, cu un pic de sare, cu zahăr și cu vanilie. La 500 gr de castane curățate se pot pune 150 gr de zahăr. Se lasă la fiert aproximativ 30 de minute, timp în care siropul începe să se caramelizeze puțin.

Apoi se lasă să se răcească și se mixează la blender. Se mai adaugă frișcă proaspătă sau unt, rom sau cacao pentru o textură și o aromă deosebită.

La ce mai poți folosi piureul de castane

ruladă cu piure de castane

Dacă pregătești piure de castane acasă, îl poți păstra câteva zile la rece, în caserole închise.

Îl poți folosi pentru o plăcintă cu aluat fraged sau îl poți consuma alături de o înghețată cu vanilie.

Poți face rulouri cu scorțișoară umplute cu piure de castane sau un tiramisu savuros, dacă adaugi unt sau mascarpone în el și îl mixezi foarte bine.

De asemenea, poate fi folosit pentru prăjituri pretențioase, așa cum este prăjitura Tosca. În loc de crema obișnuită de ciocolată, poți folosi piure de castane, apoi glazură de ciocolată și multă frișcă pentru decor.

De asemenea, piureul de castane cu aromă de cacao sau de rom poate fi folosit pentru a umple eclere sau mini gogoșele din aluat opărit.