Păsările de companie au nevoie de o hrană echilibrată și îmbogățită cu substanțe nutritive, mai ales dacă mănâncă mai rar legume și fructe proaspete. Iar în perioada de năpârlire, dieta lor trebuie să conțină un procent mai mare de vitamine și minerale, necesare pentru dezvoltarea noilor pene. Un penaj strălucitor și sănătos este influențat de o mulțime de factori, dincolo de semințele și legumele pe care le consumă păsările. Apa pe care o beau este la fel de importantă, căldura și uscăciunea din cameră sau, din contră, umiditatea din aer precum și lumina naturală contribuie la frumusețea penajului.

Semințele germinate, delicatese pentru păsări

În funcție de specie, fiecare pasăre are nevoile ei nutriționale, dar pentru fiecare poți găsi amestecuri de semințe și fructe deshidratate special concepute. Meiul, ovăzul și floarea soarelui sunt semințele de bază din dieta păsărilor, la care se adaugă semințe de in și de cânepă, semințe de păpădie sau spărtură de orez, nuci și alune. Brânza proaspătă dietetică, ouăle fierte, legumele și fructele proaspete sunt importante pentru a suplini nevoile lor nutriționale și pentru a le ajuta să aibă un penaj sănătos și lucios. Papagalii, în mod special, au nevoie de morcovi și țelină proaspete, rase mărunt, care pot fi amestecate cu terci de ovăz și boabe de porumb fierte. Pătrunjelul proaspăt, fructele dulci precum perele, bananele sau pepenele galben, dar și semințele germinate de ovăz și mazăre dulce sunt indicate pentru penaj.

Nărpârlirea excesivă

Orice pasăre sănătoasă, indiferent de specie, năpârlește în fiecare an de trei sau patru ori, în special la schimbarea anotimpurilor. Penele noi trebuie să apară în decurs de o săptămână și să se dezvolte rapid. Dar, dacă năpârlirea durează mai mult de două sau trei săptămâni, dacă penele noi întârzie să apară, iar cele vechi arată din ce în ce mai deteriorate, poate fi vorba de o boală gravă și ai nevoie de sfatul unui medic veterinar. Păsările mai pot pierde penele și când trec printr-o perioadă dificilă, când se sperie și suferă din cauza unor schimbări bruște. Dacă sunt mutate dintr-o casă în alta, dacă trec de la un stăpân la altul, papagalii își pot schimba comportamentul și năpârlesc excesiv din cauza stresului.

sursa foto: 123rf.com