În zilele prea calde, când vrei să petreci cât mai puțin timp în bucătărie, o masă ușoară cu somon este binevenită. Alege fileuri gata tăiate și curățate și pregătirea mesei nu îți va lua decât câteva minute.

Cel mai bun somon este cel de proveniență oceanică. Cumpără fileuri deja tăiate de la pescărie și bine curățate de solzi. Verifică prospețimea cărnii apăsând ușor cu degetul. Dacă nu rămâne o urmă adâncă și dacă somonul nu miroase puternic a pește, înseamnă că este proaspăt. Somonul bun are o culoare roz naturală și un miros ușor sărat, de mare.

Cum să prăjești somonul rapid

Scoate bucățile de pește de la frigider cu un sfert de oră înainte de a le prăji. Folosește o tigaie de oțel sau din fontă și las-o câteva minute la foc mediu să se încălzească. Apoi toarnă un strat subțire de ulei și lasă-l să se încingă bine. Tamponează fileurile de pește cu șervețele de hârtie, să nu fie umede, condimentează-le cu sare și pune-le în tigaie cu pielea în uleiul încins. Lasă bucățile de somon să se prăjească timp de câteva minute fără să amesteci cu vreo lingură, ca să nu se rupă. După ce culoarea fileurilor începe să se schimbe și devin pe jumătate albe, le poți întoarce pe partea cealaltă pentru a le prăji alte două sau trei minute. Așa vei obține fileuri bine prăjite, cu o piele crocantă și subțire, dar moi și delicioase la interior.

Cum îl gătești la cuptor

Somonul este mult mai gustos, când îl faci la cuptor, dacă îl pui la marinat câteva ore cu zeamă de lămâie, sare de mare și ierburi aromatice. Cea mai bună tavă pentru a-l pregăti este cea din sticlă. Se stropește cu ulei de măsline și se gătește la foc mediu aproximativ 20 de minute. Între timp, poți pregăti un sos de iaurt, lămâie și mărar pentru a obține un preparat cu adevărat delicios.

sursa foto: 123rf.com