Alege flori pentru jardiniere rezistente la soare și la căldură pentru ferestrele orientate spre sud, precum petuniile, mușcatele sau nemțișorii, sau plante rezistente la umbră precum hortensiile, crăițele sau daliile pitice, dacă ai mulți copaci în fața casei.

Crescute în aer liber, îngrijite și udate constant, florile din jardiniere se dezvoltă repede și înfloresc abundent. Ele îți oferă nu doar un spectacol de culoare și seri parfumate, dar și bucuria de a-ți umple timpul liber cu o activitate deosebit de plăcută.

Cele mai bune jardiniere

Fie că alegi flori, plante aromatice sau plante medicinale, jardinierele trebuie să aibă o adâncime de cel puțin 25 de cm, deoarece trebuie să pui înainte de toate un strat consistent de nisip și pietriș la baza pământului.

Nisipul ajută la o bună drenare a apei și este o sursă de minerale pentru toate tipurile de plante. Folosește apoi pământ de flori bine afânat și un sfert de mraniță pentru a umple jardinierele și alege plante pitice sau flori pentru jardiniere curgătoare pentru un efect special.

Nu uita să adaugi și câteva granule de perlit și de îngrășământ solid. Având la dispoziție doar un strat redus de pământ, plantele au nevoie de stimulente pentru înflorire.

Cele mai potrivite jardiniere sunt cele din plastic de culoare închisă și cele din lemn căptușite la interior cu fibre de cocos, care se găsesc în magazinele de bricolaj și costă în medie 1 leu pe kilogram.

Sfat: fibrele de cocos pot înlocui nisipul de la baza jardinierei, dacă e nevoie ca jardiniera să fie cât mai ușoară.

Cele mai potrivite flori pentru jardiniere

Îmbracă zidul casei cu flori și toată vara vei fi admirată

Îmbracă zidul casei cu flori și toată vara vei fi admirată

La marginea exterioară a jardinierelor, plantează petunii și mușcate curgătoare sau tufe dese de lobelia care îți oferă mici cascade de culoare albastră.

În centrul jardinierelor sunt potrivite crăițele sau daliile pitice, sporul casei sau begoniile, dacă ferestrele sunt orientate spre nord sau la umbră.

Iar pentru ferestre aflate în plin soare alege flori de piatră, gazania sau verbină.

Și soiurile pitice de gura leului, hortensii sau regina nopții se adaptează în jardiniere, dar este important să aibă un substrat înalt pentru rădăcinile lor lungi.

La fereastra de la bucătărie, poți amenaja o jardinieră cu pătrunjel, mărar, oregano, cimbru și gălbenele, să ai plante aromatice proaspete toată vara.

Câteva trucuri utile

  • pământul din jardiniere trebuie menținut ușor umed, indiferent de speciile cultivate pentru că se usucă foarte repede în aer liber;
  • rupe imediat florile ofilite și taie ramurile prea subțiri, care nu au boboci de flori; plantele din jardiniere trebuie tot timpul scurtate, să aibă un aspect compact;
  • ai grijă să amplasezi jardinierele la o fereastră ferită de curenții puternici de aer, deoarece plantele nu se vor dezvolta suficient de bine, dacă stau mereu în bătaia vântului.

sursa foto: 123rf.com