Pentru a-și păstra proprietățile și aroma, ceapa trebuie călită doar câteva minute, iar dacă o adaugi în borșuri, este bine să o pui după ce au fiert carnea și legumele tari. Cu cât fierbe prea mult, cu atât își pierde savoarea și substanțele nutritive. După ce o cureți, este bine să o lași câteva minute într-un bol cu apă rece, să nu te mai usture ochii când o toci.

Soiuri cu gust deosebit

Ceapa albă cu coaja galben-maronie este folosită îndeosebi ca leguma de bază în mâncăruri, dar sunt multe alte soiuri cu arome deosebite care se potrivesc mai degrabă cu salatele fine, cu plăcintele sau cu murăturile. Soiul roșu, mai dulce decât cel alb, este preferatul multor gurmanzi pentru salatele proaspete de legume. În plus, culoarea ei dă o notă apetisantă oricărui preparat. Ceapa șalotă sau hașmă, de dimensiune mai mică, dă o savoare plăcută umpluturilor și poate fi folosită la plăcintele cu carne. Iar arpagicul, varietatea cea mai mică, merge de minune murat la salatele de iarnă.

Cum păstrezi ceapa mai mult timp

O legumă suculentă și puternic mirositoare, ceapa uscată se păstrează cel mai bine într-un loc răcoros și bine aerisit. Dacă ai curățat-o de coajă și nu mai vrei să o consumi, o poți păstra la frigider bine ambalată în folie de plastic sau de aluminiu, să nu își răspândească mirosul către celelalte alimente. Dar în felul acesta, ceapa se dezhidratează rapid și nu rezistă decât două sau trei zile. Dacă păstrezi ceapa în cămară, depoziteaz-o în lădițe sau coșuri de lemn, să fie bine aerisită, și ai grijă ca temperatura medie să fie cuprinsă între 10 și 15 grade Celsius. Dacă vrei să o împletești în funie, alege numai bulbii bine uscați și sănătoși, să nu fie atinși de mucegaiuri.

sursa foto: 123rf.com