”Nu mă ignora prea mult timp!”

După ce ai stat la muncă opt sau nouă ore pe zi și câinele tău te-a așteptat cu nerăbdare să vii acasă și să te joci cu el, nu îl ignora. Mâncați împreună și apoi încearcă să-ți faci timp să-l scoți la o plimbare.

”Nu mă da la o parte când vine un bebeluș în familie!”

Câinii care sunt obișnuiți să facă parte din viața unui cuplu și să fie implicați în toate activitățile lor, suferă când vine un bebeluș pe lume și sunt ignorați. Există riscul să devină nervoși, geloși sau apatici. De aceea, este bine să îl implici treptat și pe micul tău patruped în programul pe care ți-l faci cu cel mic.

”Hai să explorăm locuri noi și să întâlnim alți câini!”

Oricărui animal, mai ales dacă este crescut închis într-un apartament, îi place să iasă și să alerge, să întâlnească alți câini și să descopere locuri noi. Ia-l la plimbare în diverse locuri din oraș sau prin mai multe parcuri, unde se poate juca în voie cu alte animale.

”Nu te supăra pe mine și nu mă abandona!”

Un câine nu va înțelege niciodată de ce îl pedepsești, când a făcut vreo prostioară. Nu țipa la el, nu îl brusca și nu îl abandona. Folosește soluții ingenioase și trucuri simple de dresaj pentru a-l învăța cum să se comporte corect.

”Încurajează-mă când îmi este frică!”

Orice câine, oricât ar fi de curajos, are momente în care se teme fie de persoane necunoscute, de obiecte noi, de o situație pe care nu a mai întâlnit-o. Nu râde de el, nu țipa la el și nu îl ignora. Dacă vezi că îi este frică, încearcă să îl liniștești și să îl ajuți să se obișnuiască treptat cu noua situație.

”Ai grijă de mine când sunt bătrân, ca atunci când eram pui!”

Din nefericire, unii stăpâni își neglijează animalele de companie când îmbătrânesc și nu mai țin pasul cu ei. Nu îl obliga să iasă afară în frig, dacă nu mai poate, nu îl neglija când vine ora mesei și fă-ți timp să stai cu el, chiar dacă nu se mai poate juca cu tine.

sursa foto: 123rf.com