Ouăle proaspete trebuie păstrare în mod obligatoriu la frigider sau într-o cămară rece, în cutii de carton. Temperatura cea mai bună pentru a împiedica alterarea ouălor este cuprinsă între 1 și 5 grade. Ouăle se pun la păstrare cu partea mai ascuțită în jos, iar în acest fel pot rezista până la 3 săptămâni. Pentru a verifica prospețimea unui ou, poți să faci un test simplu cu apă. Scufundă oul într-un bol cu apă și, dacă stă pe fundul vasului, este proaspăt, de cel mult 5 zile. Dacă se ridică pe jumătate, are mai bine de o săptămână sau chiar 10 zile, iar dacă plutește la suprafață, este bine să îl arunci.

Bine de știut! Nu este recomandat să consumi ouăle foarte proaspete, de numai câteva zile. La suprafața lor poate exista bacteria Salmonella, responsabilă de toxiinfecții alimentare severe. Dacă ouăle stau la rece câteva zile înainte de a le consuma, riscul de infecție scade.

Cum fierbi ouăle și cât timp rezistă la rece

schema oua fierte

Ouăle de gaina fierte tari rezistă doar o săptămână în frigider. Ele trebuie ținute pe ușa frigiderului sau într-o lădiță de legume, în cutie de carton, acolo unde ajunge cel mai puțin umezeala. Dacă le ții la temperatura camerei, rămân bune pentru consum două sau trei zile, după care este obligatoriu să le păstrezi la rece. Dacă îți plac ouăle moi, este bine să le fierbi 3 sau 4 minute din momentul în care apa începe să facă bule. Dacă referi gălbenușul tare, trebuie să le ții la fiert peste 8 minute, aproximativ 10 sau 12, ca să se întărească gălbenușul.

sursa foto: 123rf.com