Proaspăt spălate și clătite cu balsam, prosoapele miros plăcut! Dar, după ce stau câteva săptămâni împăturite prin sertare și dulapuri, capătă un iz neplăcut, care nu dispare nici după ce le scoți la aerisit. Este o problemă foarte des întâlnită. Iată care sunt cauzele și ce soluții simple poți pune în aplicare.

Înainte de a fi spălate, prosoapele pot sta mai multe zile umede în coșul cu rufe murdare. Aici se dezvoltă bacteriile care dau mirosul atât de neplăcut. Ar fi bine ca, după fiecare folosire, prosoapele să fie întinse la uscat, să se aerisească bine, chiar dacă după aceea le pui direct în mașina de spălat.

Folosește balsam cât mai puțin când speli prosoapele

O altă cauză a mirosului stătut este tocmai balsamul parfumat pe care îl folosești. Cu timpul, de la o spălare la alta, se adună o cantitate mai mare de balsam în țesătura prosoapelor, pe care mașina de spălat nu reușește să o îndepărteze eficient. Iar acest lucru se întâmplă mai ales dacă îți place să folosești o cantitate mai mare de balsam decât este recomandată pe ambalaj. Reziduurile de detergent și balsam care nu sunt clătite bine fac prosoapele mai puțin pufoase și absorbante. Nu se mai aerisesc la fel de bine ca la început, iar, după ce parfumul balsamului se evaporă, rămâne mirosul neplăcut care ne deranjează atât de mult.

Ce soluție simplă ai la îndemână

Poți scăpa de izul de stătut din prosoape folosind două ingrediente ieftine, pe care le ai deja în casă: oțet și praf de copt. Umple un lighean de 5 litri cu apă fierbinte și adaugă o ceșcuță de oțet alb. Clătește bine prosoapele în această soluție și lasă-le o jumătate de oră să acționeze oțetul pentru a îndepărta reziduurile de detergent și balsam. Clătește-le în apă caldă, apoi umple din nou ligheanul cu apă fierbinte și adaugă o jumătate de ceșcuță de praf de copt, care alungă mirosurile neplăcute. La final, clătește bine prosoapele și lasă-le să se usuce la soare. Vei vedea că devin mai moi și mai pufoase, iar metoda aceasta ieftină o poți folosi o dată la câteva luni, când simți că prosoapele tale nu mai sunt la fel de proaspete și moi ca la început.

sursa foto: 123rf.com