Nu pedepsi și nu speria pisica

Indiferent de prostioarele pe care le face, ține cont că o pisică nu știe cât de mult te-a costat covorul de lână sau canapeaua de piele, cât de delicate sunt perdelele sau cât de importante sunt pentru tine plantele de camera. Chiar dacă strică, dărâmă, zgârie mobile sau rupe florile, amintește-ți că pisica nu face aceste lucruri împotriva ta. Nu o pedepsi și nu o lovi. Ea nu va înțelege și nu va face decât să se ferească de tine cu frică sau să te zgârie când are ocazia. Pisicile care trăiesc într-un stres continuu sunt mult mai susceptibile să se îmbolnăvească. Ele au nevoie de un univers echilibrat și liniștit, în care lucrurile preferate sau oamenii din jurul lor să nu se schimbe. Cea mai bună și simplă metodă pentru a le dresa și pentru a le învăța să nu strice lucrurile este recompensa cu mâncarea preferată și deopotrivă cu mângâieri și încurajări.

Nu o hrăni excesiv!

Pisicile hrănite excesiv, care au mereu la discreție hrană umedă sau uscată sau, mai rău, resturi de la masa stăpânilor, ajung să se îmbolnăvească destul de grav. Obezitatea, diabetul, problemele urinare și chiar afecțiunile articulațiilor sunt favorizate de greutatea în exces. O pisică grasă nu mai este o pisică sănătoasă și fericită. Hrana trebuie oferită în funcție de vârstă și de necesități sau la recomandarea veterinarului, dar pisica nu trebuie tentată sau încurajată să mănânce peste măsură, oricât ar fi de pofticioasă.

Nu folosi pentru pisică produse destinate altor specii

Tratamentele destinate câinilor sau pastilele concepute pentru oameni sunt contraindicate pentru pisici. Spre exemplu, aspirina sau paracetamolul le face rău. Așa că, dacă ai impresia că pisica ta strănută prea des și este răcită, nu o trata cu aspirină. Mergi la veterinar pentru un control de specialitate. Folosește doar produse destinate pisicilor și ai grijă să le cumperi în funcție de vârsta și de greutatea lor.