Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să îți menții starea de bine și care îți vor sprijini organismul pentru a face față mai ușor schimbărilor de sezon:

1. Alege alimente sănătoase, bogate în fibre și proteine, dar cu un indice glicemic redus

Dr. David Herber, președinte al Institutului Herbalife Nutrition, este de părere că în lupta împotriva diabetului și a riscului de obezitate „totul începe de la alegeri sănătoase și obiceiuri alimentare bune”. Încearcă să consumi zilnic alimente cu conținut glicemic redus precum legumele, fructele întregi, leguminoasele și cerealele 100% integrale, care sunt bogate în fibre și asigură sațietatea.

Evită produsele de cofetărie, pâinea albă, fructele uscate și preparatele din cereale rafinate, ne sfătuiește, la rândul său, Conf. Univ. Dr. Corina Zugravu, medic primar în igiena alimentației și nutriție, membru în Comitetul Consultativ în Nutriție Herbalife. Optează pentru legume precum salatele cu frunze verzi, roșiile, ridichiile, alături de surse de proteine precum: peștele, carnea slabă sau soia – o alegere excelentă, mai ales pentru perioadele de post cum este postul Crăciunului. Consumă fructe cu un nivel redus de zaharuri iar pentru a înlocui zahărul poți folosi îndulcitori precum steviolul, sucraloza, xilitolul.

2. Optează pentru gătirea alimentelor la abur sau la cuptor

În sezonul rece, putem fi tentați să consumăm alimente preparate prin prăjire, însă Conf. Univ. Dr. Corina Zugravu ne îndeamnă să optăm, în schimb, pentru alimentele gătite la abur sau la cuptor, o alternativă mult mai sănătoasă și mai benefică pentru corpul nostru: ,,Modul de pregătire a alimentelor trebuie să respecte regulile unei alimentații sănătoase, valabile atât pentru persoanele sănătoase cât și pentru cele care suferă de diabet.” Deși pare dificil, este important să încerci să urmezi o nutriție echilibrată care să îți ofere nutrienții de care ai nevoie în activitățile zilnice și care să contribuie la menținerea unei stări bune de sănătate. Consumând alimente sănătoase, organismul primește nutrienții, vitaminele și mineralele de care are nevoie pentru a funcționa corespunzător.

3. Hidratarea și odihna – aliații stării tale de bine

Hidratează-te, organismul tău îți va mulțumi! Hidratarea joacă un rol important, apa fiind un element de bază. Nu trebuie să te limitezi doar la apă deoarece există diferite ceaiuri aromate pe bază de plante sau fructe și foarte plăcute la gust, care pot contribui la asigurarea aportului necesar de lichide. În plus, ce poate fi mai relaxant decât să iei o pauză de la activitățile tale și să te răsfeți cu o ceașcă de ceai într-o zi friguroasă? 

Nu uita să te odihnești! Odihna și somnul de calitate ne influențează starea emoțională, funcțiile cognitive, performanțele zilnice, precum și sănătatea fizică. Privarea de somn poate duce la creșterea riscurilor unui sistem imunitar compromis. Fă o pauză de la lumea digitală iar când mergi la culcare, lasă dispozitivele electronice în alt loc. Așa cum mulți părinți fac pentru copiii lor, creează un ritual de somn: o baie caldă, o carte bună, un ceai din plante înainte de a stinge luminile. Încearcă să îți menții o rutină de somn de cel puțin 7-8 ore pe noapte, te vei simți minunat și vei avea mai multă energie pentru toate activitățile din timpul zilei.

4. Acordă-ți timp să faci mai multă mișcare

Știai că exercițiile fizice regulate de intensitate moderată ajută la menținerea unei funcții imune adecvate? Beneficiile aduse corpului uman de o viață activă sunt nenumărate! Începe prin a-ți construi o rutină zilnică de activitate fizică: fă o plimbare de 30 minute pe jos, alege scările în locul liftului, caută activități ușoare și distractive pe care le poți desfășura și în căminul tău precum: exerciții ușoare de stretching, câteva sărituri, genuflexiuni sau abdomene și de ce nu, dansează liber pe melodia ta preferată! 

5. Relaxează-te 

,,Stresul este principalul factor declanșator al mâncatului în exces. Respirația profundă, relaxarea mușchilor și meditația sunt tehnici dovedite de reducere a stresului ce pot minimiza distragerea atenției de la evenimente stresante care interferează cu adoptarea și menținerea unor comportamente noi”, declară Dr. David Herber, președinte al Institutului Herbalife Nutrition.

Ține stresul departe și acordă-ți câteva momente de relaxare, mai ales după o zi solicitantă de muncă! Citește cartea pe care ai cumpărat-o, dar n-ai apucat decât să o răsfoiești, ascultă un audio book sau un podcast despre un subiect care te pasionează, gătește mâncarea peferată, fă o baie relaxantă, colorează o mandala folosind nuanțele tale preferate – exprimă-te în culori și relaxează-te! Chiar dacă ești înconjurat de familie și colegi prin mijloacele video, nimic nu se compară cu o discuție amuzantă cu un prieten bun sau o rudă aflată la distanță. Relațiile cu cei dragi favorizează starea de sănătate, susținându-ne în perioadele dificile. Fie că vorbești la telefon, scrii mesaje, discuți cu un fost coleg de școală, conectarea cu persoanele care îți ridică moralul ajută la starea ta de bine și te ajută să te revigorezi.

Aplică cele 5 sfaturi de mai sus, împărtășește-le și cu cei dragi. Ai mai multă grijă, în fiecare zi, de starea ta de bine și vei descoperi beneficiile unui stil de viață echilibrat, pe termen lung!