Toate zodiile sunt reprezentate prin animale, ființe fantastice sau obiecte, doar Gemenii și Fecioarele au simboluri umane. Iar simbolul zodiei Fecioară reprezintă mai mult decât ceea ce arată numele ei.

Fecioara este semn de Pământ, feminin, înzestrată cu o sensibilitate aparte şi cu simţul acut al responsabilităţii. Simbolul zodiei Fecioară și anume tânăra neprihănită s-a transmis din zodiacul babilonian unde era asociat cu zeița Shala, zeița fertilității, recoltei și a grânelor. Această zeiță apărea în diverse pictograme ținând pe umeri un vas cu boabe de grâu sau un mănunchi de spice de grâu.

Fecioara, asociată cu bogăția, munca și sănătatea

Ulterior, în mitologia greacă, ea a fost asociată cu Demetra, zeița agriculturii și a fertilității. Faptul că zodia Fecioarei domină perioada în care vara se încheie și începe toamna, ea este asociată cu recolta, bogăția, munca, responsabilitatea și echilibrul.

Pe de altă parte, Fecioara domină cea de a şasea Casă a zodiacului, Casa Muncii şi a Sănătăţii. Ea este cea care influenţează vitalitatea indivizilor, munca lor de zi cu zi, morala şi etica fiecăruia. 

Simbolul zodiei Fecioară în linii schematice

simbolul schematic al zodiei Fecioară
simbolul schematic al zodiei Fecioară

Fecioara este adesea reprezentată prin litera ”m” de mână, cu o buclă la final. Cele trei linii verticale ale literei ”m” sunt forţele naturii care acţionează asupra omului şi timpului, fiind acţiunea, inerţia şi armonia. Cea de a patra linie, care leagă partea superioară a primelor trei este tensiunea, energia universului, evoluţia spiritului naturii.

Unii astrologi interpretează bucla din simbolul zodiei Fecioară drept vasul plin de grâne, dar și drept un semn al virginității, plenitudinii și al tinereții.