CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Ghimbirul este considerat un superaliment care joacă un rol esențial în combaterea acumulării depozitelor de grăsime, în digestia carbohidraților și a reglării secreției de insulină. Ghimbirul inhibă stresul oxidativ (una dintre formele îmbătrânirii celulare), are proprietăți anti-inflamatoare și scade ”colesterolul rău” și tensiunea arterială. Poate reduce și riscul apariției de arteroscleroză – acumularea periculoasă de grăsimi de pe artere.

Consumul de ghimbir accelerează arderea de calorii și reduce senzația de foame – elemente asociate automat cu pierderea în greutate și influențează în mod pozitiv nivelul de colesterol, de zahăr din sânge și îmbunătățește sănătatea ficatului.

În plus, condimentul are proprietăți antioxidante, reduce senzația de greață, crampele menstruale și durerea musculară, iar specialiștii recomandă să consumăm ghimbir în loc de sare, spre exemplu.

Ce nu știai despre ghimbir

Ghimbirul a fost folosit încă din vremuri străvechi în medicina tradițională, alternativă, iar cel mai important compus al acestuia este gingerolul, uleiul esențial conținut de ghimbir, cel care dă aroma picantă.

Două lingurițe de ghimbir au doar patru calorii

Ghimbirul are origine asiatică și se înrudește cu turmericul și cu cardamomul.

Poate fi consumat în multiple forme – crud, uscat, conservat, cristalizat, confiat sau sub formă de pudră.

Opinia specialistului

Andreea Zegheanu, nutrționist. www.zeandreea.com

andreea zegheanu nutriționist

Ghimbirul reglează pofta de mâncare

Ghimbirul ne poate ajuta să ne menținem silueta prin două mecanisme. În primul rând, prin creşterea efectului termic al alimentelor. Practic, consumăm mai multe calorii pentru digestia și absorbția alimentelor pe care le mâncăm la masa respectivă.

În plus, consumul de ghimbir s-a dovedit că poate ameliora simptomele sidromului premenstrual, inclusiv pofta de mâncare şi schimbările de dispoziție specifice care, pentru o mare parte dintre noi, reprezintă o perioadă critică în controlul ponderal.

Deși studiat, efectul hipoglicemiant nu are suficiente dovezi pentru a fi considerat valid, la fel și pentru efectul de reducerea apetitului.

Foto: Unsplash