CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Dieta e concepută în așa fel încat consumul redus de carbohidrați (si evitarea cu precădere a carbohidraților rafinați) să crească abilitatea organismului de a arde grăsimile pentru a produce energie și astfel să scadă depozitele adipoase, ceea ce se traduce într-un final în scăderea în greutate.

Principalele reguli de care trebuie să ții cont în dieta slow-carb

1. Eliminarea carbohidraților rafinați

Dacă urmezi această dietă pentru a slăbi, atunci primul și principalul pas este eliminarea din alimentație a tuturor carbohidraților procesați (pâine, paste, cereale, patiserie). Dacă urmezi dieta pentru creșterea și întărirea musculară, atunci este permis consumul de carbohidrați înainte de un antrenament  intens.

2. Mesele să fie compuse doar din cele patru grupe amintite mai sus: proteine de origine animală, legume, grăsimi sănătoase și condimente.

3. Atenție la ceea ce bei

Dieta slow-carb presupune consumul unei cantități corespunzătoare de apă, ceai sau cafea neîndulcite. Alcoolul, sucurile, smoothie-urile nu sunt permise.

4. Fructele sunt interzise

Dieta interzice consumul de fructe deoarece acestea conțin prea mult zahăr pentru ca regimul să funcționeze.

Alimente și preparate permise în dieta slow-carb

Pentru mic-dejun

Omletă de albușuri (sau cu un singur gălbenuș), omletă cu spanac, brânză de vaci cu migdale

Pentru prânz:

Pui la grătar cu sparanghel, salată de linte, salată cu spanac și ton

Pentru cină

Somon la grătar cu broccoli, legume la tigaie cu soia, friptură de vită la grătar cu conopidă.

Opinia specialistului

Andreea Zegheanu, nutriționist, www.zeandreea.com

andreea zegheanu nutriționist

Eliminarea completă a zahărului din alimentație ne va face să poftim și mai mult la dulciuri

Principiile slow-carb sunt foarte asemănătoare cu principiile alimentației sănătoase, motiv pentru care dă rezultate. Singura diferență o face consumul de fructe, care este interzis, iar cele patru reguli de aur au rolul de a oferi acele elemente inedite, care ar face această dietă diferită de restul.

Un argument contra dietei slow-carb ar fi acela că, prin eliminarea completă a zahărului, inclusiv cel din fructe, marea majoritate a oamenilor îl vor dori mai tare și vor ”romantiza” ziua în care se poate mânca orice. O zi de pauză în care nu ținem cont de niciun principiu al alimentației sănătoase şi ne ghiftuim cu dulciuri și cu fast-food ne poate anula foarte, foarte uşor eforturile. În plus, această abordare poate declanşa cu ușurință probleme de comportament alimentar.