Alegerea unui parfum poate fi de cele mai multe ori destul de dificilă, pentru că gama variată a acestora ne poate pune în dificultate. Nu există reguli precise privind alegerea și purtarea parfumurilor, dar unele dintre acestea sunt mai potrivite pentru anumite ocazii decât altele.

Alege în funcție de note 

Notele unui parfum sunt cele care îl descriu și după care îl recunoaștem. Notele de bază ale parfumului sunt primele pe care le simțim atunci când îl aplicăm. Acestea sunt cele care rămân pe piele doar câteva minute după pulverizare. După aceea, sesizăm notele de mijloc, cele care rămân pe piele aproximativ o jumătate de oră. Notele de vârf rezistă cel mai mult pe piele și sunt cele pe care le percepem până când aroma se evaporă total.

În funcție de preferințe poți alege între parfumuri florale, fresh, citrice sau mai grele, dulci, potrivite mai ales pentru sezonul rece. Dacă vrei un parfum cu o aromă intensă, care rezistă mai mult timp pe piele, poți opta, de exemplu, pentru parfumuri orientale. Dacă dorești să simți o aromă mai proaspătă, poți alege parfumuri florale.

Dacă îți plac parfumurile, există o mulțime de termeni specifici, însă, cu siguranță, nu ai cum să îi ții minte pe toți, dacă nu lucrezi în acest domeniu sau nu ai o pasiune foarte mare pentru acestea. Totuși, lucrurile nu sunt atât de complicate, pentru că te vor interesa doar câțiva termeni care te vor ajuta să înțelegi semnificația fiecărui detaliu și să alegi mai ușor parfumul potrivit, care să îți exprime personalitatea.

Pentru a face cea mai bună alegere, este bine să știi că parfumurile sunt clasificate în primul rând în funcție de rezistență, de la cele mai intense la cele mai ușoare, care rezistă mai puțin în timp. Astfel, poți opta pentru parfum, apă de parfum, apă de toaletă sau apă de colonie. Cea mai scumpă variantă este apa de parfum, cea mai bogată în uleiuri. Cel mai folosit tip de produs este apa de toaletă (EDT), al cărei parfum se menține pe piele mai multe ore. 

Testează rezistența parfumurilor 

Dacă ai găsit un parfum care îți place și pe care ai vrea să-l cumperi, este recomandat să îi testezi în primul rând rezistența pe piele. Rezistența unui parfum depinde de Ph, de aceea, același parfum poate avea o rezistență diferită în funcție de persoana care îl poată. Pentru a verifica rezistența unui parfum, poți cumpăra o mostră sau poți merge într-un magazin de specialitate. Pulverizează o cantitate mică din produs pe piele și vezi cât timp rezistă și dacă îți place la fel de mult după ce se evaporă notele de mijloc.

Un alt test pe care îl poți face să te asiguri că parfumul pe care vrei să-l cumperi te reprezintă, este să vezi dacă acesta îți creează o stare de disconfort sau dacă are în compoziție o aromă prea intensă, care te deranjează sau care îți provoacă dureri de cap ori alergii. Anumite extracte din compoziția parfumurilor pot fi foarte grele și îți pot crea o senzație neplăcută.

Este important de asemenea să știi că poți prelungi rezistența unui parfum, aplicându-l în punctele calde de pe corp, la încheieturi, pe gât sau în zona decolteului. Astfel, parfumul se va combina mai repede cu uleiurile produse în mod natural de corp și va rezista mai mult. Dacă observi că parfumul ales se evaporă prea repede, îl poți combina cu câteva picături de cremă hidratantă fără parfum înainte de a-l aplica pe tot corpul.

Dacă nu ai găsit încă parfumul care te reprezintă cel mai bine sau dorești să testezi o aromă nouă, este recomandat să acorzi atenție câtorva aspecte pentru a te asigura că faci alegerea corectă și că produsul ales va rezista mai mult timp. Testează parfumul înainte de a-l cumpăra și alege varianta potrivită în funcție de personalitatea ta, de sezon și de starea pe care pe care ți-o creează atunci când îl porți.

Sursa foto: Shutterstock