Copiii pot avea multe motive să își dorească să se mute la altă școală: li se par prea mari exigențele, au probleme cu unii profesori, sunt hărțuiți de colegi, nu se integrează în colectiv etc. Dar, până la o anumită vârstă, ar fi bine ca părinții să ia deciziile majore pentru cel mic – bineînțeles, ținând cont și de părerea lui.

Nu acționa pripit

Până la liceu, locul unde învață elevul ar trebui ales de părinte”, spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu, care argumentează că unitatea de învățâmânt ”ar trebui selectată după anumite criterii cum ar fi: performanța (un nivel ridicat al predării), profesori recomandați, cât de aproape este față de casă sau dacă se poate ajunge ușor etc.”. Vorbește cu el și află care este motivul lui pentru care vrea să plece. Discută și cu profesorii și cu părinții colegilor, pentru a lua și alte puncte de vedere.

Află motivele lui de a se muta la altă școală

Dacă micuțul solicită acest lucru, este important să-l iei în serios și să investighezi ce stă în spatele dorinței lui, ce îl determină să aibă un comportament de evitare”, te îndeamnă specialistul. Ar putea fi motive serioase din punctul lui de vedere sau doar trece printr-o fază. Uneori, mai ales dacă este hărțuit de colegi, mutarea poate fi un început bun pentru el, dar alteori schimbarea poate să nu fie de bun augur. De exemplu, dacă are dificultăți la o materie sau nu se înțelege cu un profesor, nu poate garanta nimeni că nu va întâmpina aceleași probleme și în altă parte. Trebuie să te gândești bine și să vezi dacă aceasta este într-adevăr soluția. În plus, ar trebui să iei în seamă și câteva chestiuni practice – dacă avantajele ar fi mai mari decât dezavantajele și dacă schimbarea este, practic, posibilă.

Vorbește cu profesorii

Fenomene ca inadaptarea, profesori prea exigenți etc. nu constituie neapărat motive de a schimba școala. Aceste aspecte se pot remedia prin comunicarea cu dirigintele, directorul și, eventual, cu inspectoratul. Nu rezolvi problemele pe care le are schimbând școala”, avertizează psihoterapeutul. ”Acestea vor apărea, poate în forme diferite și în noua clasă. Motive valide pentru a-l muta ar fi că nivelul de învățământ este scăzut sau în altă parte poate învăța o anumită limbă străină, se predă într-un sistem mai bun etc.”.

Ce mai poți să faci

Dacă este vorba de probleme emoționale sau de adaptare, acestea nu se vor rezolva plecând. Ajută-l cristina radulescu-ion psihologsă crească rezistent emoțional. Poți să-l înscrii la cursuri de dezvoltare personală (prin teatru sau prin artă) sau să-l duci la psiholog. Încurajează-l să facă sport. Acesta crește toleranța la frustrare. Trebuie să treacă și prin înfrângeri și se obișnuiește și cu ele. În plus, stimulează motivația și ambiția. Educă-l și să comunice eficient ceea ce simte, despre frustrările lui. Spune-i că emoțiile îi aparțin și că le poate controla. Învață-l cum să gestioneze situațiile de conflict, astfel încât să ia în considerare și părerea părții opuse. Ia legătura și cu dirigintele și consilierul școlar pentru a cere ajutorul.”

Citește și:

Aș face bine dacă as muta fetița la altă școală?

Cum îl scapi de fobia de școală

Sursa foto: 123rf.com