CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Ceapa se numără printre primele legume cultivate și apreciate din vremuri străvechi. În Egipt, era considerată planta vieții eterne, numeroasele ei foi fiind asemuite cu eternitatea universului.

Popoarele antice apreciau ceapa pentru calitățile ei curative și nutritive, era folosită în deopotrivă în bucătărie, în leacurile cele mai bune, dar și în tot felul de vrăji și descântece. Încă din Antichitate, am moștenit multe superstiții despre ceapă, iar calitățile acestei legume au fost demonstrate din plin de studiile medicale.

Istoria cepei, veche de mii de ani

Ceapa, prazul și usturoiul sunt cultivate și consumate de mii de ani pe tot globul. Oamenii preistorici cu siguranță le culegeau și le păstrau peste iarnă, folosindu-le nu doar pentru mâncarea de zi cu zi, ci mai ales pentru a trata tot felul de boli și dureri legate de dinți, de cap, de stomac sau de rinichi.

În China antică, ceapa se folosea de peste 5000 de ani, în schimb usturoiul se pare că a început să fie cultivat cu aproximativ 2500 – 3000 de ani în urmă. Pentru egiptenii antici, ceapa reprezenta eternitatea și era folosită pentru mumificarea faraonilor și a personajelor de rang înalt. În multe sarcofage egiptene au fost descoperite cepe și în interiorul, și lângă mumii.

Unele cepe au fost descoperite presate în globii oculari și în urechile mumiilor. O teorie spune că egiptenii credeau că mirosul pătrunzător de ceapă ar ajuta defuncții să învie pe lumea cealaltă și să se bucure de viața eternă.

În mod cert, popoarele antice cunoșteau capacitatea de conservare pe care o are ceapa și aceasta era folosită în multe preparate murate și sărate, puse la conservat pentru iarnă.

Romanii consumau și ei ceapă crudă și murată, ba chiar era considerată o delicatesă și în unele zone era folosită pentru plata chiriei sau era dăruită la nuntă tinerilor miri.

Proprietățile curative, demonstrate de știința de azi

soiuri de ceapă

Încă din cele mai vechi timpuri s-a descoperit că ceapa poate fi un leac bun pentru multe dureri, pentru infecții, inflamații și răni. Cu alte cuvinte, proprietățile ei antibacteriene, antiinflamatoare, calmante și vindecătoare pe care le cunoaștem azi au fost corect intuite de șamanii și vracii de altădată.

În timpul construcției piramidelor, lucrătorilor din Egipt li se dădeau cantități uriașe de ceapă și de pâine, deoarece ceapa îi ferea de boli, de molime și îi ajuta să fie mai activi.

În Mesopotamia, oamenii săraci primeau lunar o rație de ceapă și pâine, combinație care era considerată nu doar un aliment de bază foarte hrănitor, ci și o bună protecție împotriva îmbolnăvirilor de tot soiul.

În Grecia antică, Hipocrate recomanda ceapa pentru plămâni, pentru stomac, pentru constipație, pentru diverse inflamații și infecții, pentru vindecarea rănilor, pentru pneumonie și pentru inimă. Ba chiar se folosea ceapa pentru a masa mușchii luptătorilor pentru a fi mai puternici.

Pe de altă parte, la indieni, chinezi sau romani, mulți preoți și nobili se fereau să mănânce ceapă, fiind considerată un aliment vulgar, destinat oamenilor din popor. Ba chiar era interzis să intri în temple dacă miroseai a ceapă și a usturoi.

Cel mai curioase superstiții despre ceapă

Ceapa: proprietăți terapeutice de care sigur nu știai

Dacă îți dau lacrimile când cureți ceapa, este bine să ții un cui între buze sau o felie de cartof crud.

Dacă vrei să îi urezi mult noroc în căsnicie unei mirese, aruncă după ea cu o ceapă!

După ce cureți foile uscate de ceapă, nu le arunca pe jos, că te paște sărăcia. Mai bine le dai foc sau le pui la compost.

Dacă vrei să îți vezi viitorul în vise, pune o ceapă sub pernă într-o noapte când este Luna plină și sărbătoare creștină!

Dacă ai pe cineva bolnav în casă, pune o ceapă pe noptieră lângă patul lui. Dacă ceapa începe să se deshidrateze, bolnavul dă semne că se va vindeca în curând.

Dacă trebuie să alegi între două rele, pune câte un semn pentru fiecare pe două cepe și așteaptă să vezi care încolțește prima. Pe aceea trebuie să o arunci și să iei decizia cealaltă, pentru că prima ceapă care încolțește arată că acela este răul cel mai mare.

Când te dor oasele, picioarele, mâinile sau cine știe ce altă parte a corpului, taie o jumătate de ceapă și freacă bine pielea unde este durerea. Apoi arde ceapa să piară suferința!

Este bine să dai și ceapa de pomană, pe lângă alte bucate, ca să nu visezi morții.

Ceapa are o sevă lăptoasă și este bine ca femeile care nasc să mănânce ceapă crudă, să aibă mai multe lapte pentru bebeluși.

În noaptea de Anul Nou, pregătește 12 foi mari de ceapă pentru cele 12 luni ale anului și pune pe fiecare câte un vârf de cuțit de sare. Foile care se umplu de apă până a doua zi dimineața reprezintă lunile ploioase. Foile care rămân uscate reprezintă lunile secetoase.

Citeşte şi ce înseamnă când spargi o farfurie!