Moșii de vară sau Sâmbăta Morților este sărbătoarea în care creștinii îi amintesc pe cei trecuți în neființă și îi prăznuiesc prin pomeni cu bucate alese. În această zi se respectă mai multe obiceiuri, iar pe cele mai importante ți le prezentăm mai jos. Vezi când este sărbătoarea Moșii de vară în 2023.

Când pică Moșii de Vară 2023

În fiecare an, în calendarul ortodox, creștinii părznuiesc sărbătoarea Moșii de vară. Este ziua în care sunt pomeniți cei dragi care au plecat dintre noi, dar pe care nu i-am uitat, iar sărbătoarea se mai numește și Sâmbăta Morților. Moșii de vară 2023 sunt prăznuiți pe data de 3 iunie, sâmbătă, cu o zi înainte de Rusalii, sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh.

Apariția sărbătorii creștine Moșii de vară

Încă de la cinstirea strămoșilor, după apariția creștinismului, s-au pomenit persoanele care au trecut în neființă. Ideea a pornit, atât în curentul de cult arhaic, cât și cel creștin, de la a oferi ofrande celor care au plecat dintre noi. În tradiția iudeo-creștină există o perioadă de 50 de zile, începând cu Joia Mare, din Săptămâna Patimilor, în care sufletele celor care au părăsit lumea încă mai cutreieră prin lume, pe la casele și prin locurile pe care le-au cunoscut în viață.

Îmbinând cele două credințe, cea arhaică și cea creștină, s-a hotărât prăznuirea sărbătorii în sâmbăta premergătoare Rusaliilor. În calendarul ortodox, Moșii de vară sunt urmați de Pogorârea Duhului Sfânt, sărbătoare care are loc la 50 de zile după Paște, în duminica Rusaliilor.

Moșii de vară, datorită faptului că se prăznuiesc vara, adesea în luna iunie, mai sunt demuiți și Moșii Cireșelor. De la an la an s-au păstrat tradițiile și obiceiurile fiecărei zone, iar în zi de sărbătoare, creștinii le urmează cu sfințenie.

Cuvântul moși vine de la stămoși și face referire la persoanele trecute în neființă. Apelativul moși este folosit și la alte sărbători consacrate precum: Moșii de primăvară (Măcinici), Moșii de toamnă, Moșii de Iarnă.

Citește și: Cireșe – beneficii, soiuri și rețete cu cireșe

Tradiții și obiceiuri de Moșii de Vară

  • În dimineața zilei de sărbătoare, creștinii merg la biserică, la slujbă, cu colivă, vin și alimente, acestea sunt sfințite, iar ulterior se împart persoanelor nevoiașe.
  • În unele zone ale țării, după slujba de pomenire din biserică, creștinii merg împreună cu preotul la mormintele celor dragi, iar acolo se mai desfășoară o slujbă scurtă și se stropește mormântul cu vin.
  • Pe lângă mâncare și băutură, creștinii aduc în biserică și fructe, plăcinte făcute în casă ori alimente pe care cei care nu mai sunt printre noi le consumau atunci când erau în viață.
  • Tradiția spune că în ziua de sărbătoare, pomana se împarte în primul rând persoanelor nevoiașe, apoi celor din biserică și abia apoi rudelor și vecinilor. Pe lângă alimentele care se dau de pomană, pentru fiecare persoană trebuie să se împartă și câte o lumânare aprinsă.
  • În ziua sărbătorii, la mormintele celor care au plecat dintre noi se aprind cel puțin două lumânări. Acestea au rolul de a încălzi sufletele celor adormiți.
  • Se spune că, tot ce nu este mâncat în Sâmbăta Morților, este bine să fie aruncat și să nu se păstreze a doua zi.
  • Mormintele celor decedați sunt împodobite cu flori de tei și frunze de nuc, după ce acestea au fost sfințite în biserică. Ulterior, ramurile se pun la icoanele din casă pentru a ocroti întreaga gospodărie.
  • În unele zone ale țării, mai exact în regiunea Munteniei, pe lângă colivă, se împarte și un bănuț unui sărman, pentru a-i aduce noroc atât celui care a împărțit, cât și celui care a primit.
  • Se spune că dacă plouă în ziua Moșilor de vară, recolta va fi una bogată tot anul.

Ce nu e bine să faci de Sâmbăta Morților

  • În ziua sărbătorii nu este bine să treci printr-o răscruce de drumuri, sau într-o zonă singuratică, deoarece se spune că pe acolo trec duhurile rele.
  • Femeile nu au voie să tricoteze sau să toarcă în ziua de sărbătoare, altfel se spune că toți colacii dați de pomană nu vor ajunge la cei care au fost pomeniți.
  • În ziua de sărbătoare nu este bine să mergă să dormi în altă casă, ca să nu ai probleme în acel an.
  • Femeile nu au voie să facă nici muncă de câmp în această zi, potrivit datinei. Altfel, se spune că le vor amorți mâinile și nu vor mai avea spor la muncă.

Ce se dă de pomană de Moșii de vară

  • De Moșii de vară, creștinii obișnuiesc să împartă celor nevoiași bucate alese, dar și veselă și băutură. Alimentele împărțite se pun vase, căni, pahare, se adaugă și tamâmuri. Este bine să se împartă în vase de lut sau de lemn, care să fie împodobite cu flori. Este bine ca mâncarea care este dată de pomană să fie caldă atunci când este împărțită, deoarece mirosul alimentelor calde îi satură pe cei de dincolo.
  • În Sâmbăta Morților se împarte colivă, colaci, vin și cireșe. Toate acestea au rolul de a-l binecuvânta pe cel ce le primește.
  • Se obișnuiește să se dea de pomană, în zi de sărbătoare, și ceapă și usturoi verde. Astfel, grădina casei va fi una roditoare tot anul.

Rugăciune care se spune de Moșii de vară

„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite. Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”