Pregătește masa de Paște în ton festiv, cu multe bunătăți tradiționale, cu decoruri vesele, cu flori și lumină, cu ouă încondeiate și crenguțe de salcie.  Dar nu uita de lumânarea adusă de la biserică pentru masa de Paște!

Masa de Paște aduce sărbătoarea în casă, adună întreaga familie și ne cheamă prietenii aproape în Duminica Învierii. 

Pentru toți cei dragi este o zi cu totul specială, ziua în care Hristos a înviat și a adus o nouă speranță pentru credincioși, ziua în care trebuie să ne rugăm pentru sănătate, pentru liniște și pentru pace.

Un decor frumos, plin de flori și culoare, va aduce mai multă veselie în casă. Pe lângă decorațiunile de Paște, pregătește pentru fiecare musafir câte un mic dar: ouă de ciocolată pentru cei mici, ouă încondeiate, flori sau câte o icoană pentru cei mari.

Pregătește masa de sărbătoare cât mai veselă și colorată, adaugă simbolurile tradiționale de Paște și toată lumea se va simți minunat.

Simboluri de Paște pe masa de sărbătoare!

Răspunsul Poliției la întrebarea: „Pot merge la părinți să le duc produse pentru masa de Paște?”

În centrul mesei este bine să stea un coșuleț cu ouă roșii pe care musafirii la ciocnesc la începutul zilei. Alături de ouăle roșii, trebuie să pui o lumânare cu lumina sfântă adusă de la biserică.

Toată ziua în Duminica Paștelui, lumânarea adusă de la slujba de Înviere nu trebuie să se stingă. Este bine să ai pregătite mai multe lumânări ca să le schimbi, când acestea se topesc.

Pe masa de Paște, este bine să ai și câteva flori împreună cu crenguțe de salcie. Poți să folosești lalele și flori cu parfum discret.

Evită narcisele sau zambilele, deoarece parfumul lor devine neplăcut pe lângă mirosul de drob sau de friptură. Ai grijă, totuși, să nu încarci masa și să rămână loc și pentru paharele cu băuturi.

Cum așezi tacâmurile la masa de Paște

În funcție de meniul pe care l-ai pregătit, ține cont de schema corectă după care se așază fiecare tacâm. Locul lor nu ține doar de etichetă. Ele sunt așezate astfel încât să fie la îndemâna musafirilor și să nu îi încurce pe cei de alături.

Folosește farfurii mari, întinse, drept bază, peste care vei pune farfurii întinse mai mici pentru aperitive, apoi bolurile pentru ciorba de miel.

În dreapta farfuriei se pune cuțitul pentru friptură, iar la dreapta lui lingura pentru ciorbă. În stânga farfuriei se pune furculița pentru carne, iar la stânga ei furculițele mai mici pentru aperitive și salată. În fața farfuriei se pun furculițele sau lingurițele pentru desert.

În dreapta sus, se aranjează paharele, și anume un pahar mai mare pentru apă și unul mai mic pentru vin.

Platourile cu aperitive trebuie să aibă și ele loc în centru, iar pentru acest lucru poți renunța la flori, după ce s-au așezat toți mesenii. La aperitive, poți servi vin alb și rece, iar pentru friptura de miel păstrează un vin roșu bun.

Ce nu trebuie să lipsească pe masa de Paște

După un post lung, întreaga familie abia așteaptă să ciocnească ouă roșii și să se bucure de bucatele tradiționale de Paște, de o ciorbă acrișoară, de o friptură delicioasă de miel sau de cozonacii pufoși.

 Ouăle roșii se vopsesc în Vinerea Mare

Paste-sau-Pasti-oua-rosii

Conform tradiției, ouăle roșii se vopsesc adesea în Joia Mare sau în Vinerea Neagră, când a fost răstignit Iisus. Cele mai multe gospodine respectă tradiția, vopsesc ouăle roșii în Vinerea Mare și țin post negru până la apusul soarelui. 

Află cum să vopsești ouăle cu ingrediente naturale și ce culori vei obține!

Bucatele tradiționale

Toate celelalte bucate pentru masa de Paște se gătesc de obicei sâmbăta, să fie cât mai proaspete. Drobul de miel poate fi gătit mai din timp, spre exemplu de joi, pentru că el se păstrează cel mai bine. Cu cât stă două – trei zile la păstrare în frigider, cu atât este mai aromat.

Dar ciorba de miel, pasca și cozonacii se pregătesc sâmbăta, iar friptura de miel se poate face și duminica, după slujba de la biserică, să fie caldă și apetisantă pentru masa de Paște.  

Ciorba de miel

ciorba-de-miel-cu-bulion in castron alaturi de bulion si un pahar de vin

Borșul sau ciorba de miel nu trebuie să lipsească pe masa de Paște. Cine nu suportă mirosul de oaie poate pregăti un borș acru de curcan sau o ciorbă de vită. Dar există multe trucuri eficiente pentru a elimina mirosul de oaie când pregătești ciorba, astfel încât să te bucuri de carnea dulce de miel fără mirosul ei specific, pe care unii dintre noi nu îl consideră deloc apetisant.

Încearcă o rețetă de ciorbă de miel cu bulion sau alte rețete de ciorbă de miel din diverse regiuni ale țării, cu tot felul de ingrediente aromate și apetisante.

Ingrediente pentru ciorba de miel cu bulion 

  • 1 kg oase de miel cu carne (cap, picioare, coaste)
  • 2 cepe uscate
  • 1 legătură de ceapă verde
  • 1 morcov mare
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 1/2 ţelină
  • 2 cuburi de tăiţei
  • 1 gălbenuș
  • 250 ml de bulion
  • 1 litru borş
  • 1 legătură mare de leuştean
  • Sare
  • Boabe de piper
  • Frunze de dafin

Mod de preparare

  1. Carnea de miel se spală, se curăță de unele pielițe unde este cazul și se opărește cinci minute cu apă clocotită. Apoi se pune la fiert într-o oală mare, cu boabe de piper și dafin. Se lasă carnea la fiert cel puțin 30 de minute, până se desprinde de pe oase.
  2. Între timp se spală și se toacă toate zarzavaturile și verdețurile pentru ciorbă.
  3. Ceapa uscată se călește separat cu ulei până capătă o nuanță aurie. Apoi se adaugă în cratiță zarzavaturile tocate mărunt și se călesc la foc domol, să se înmoaie.
  4. Când este bine fiartă carnea de miel, se spumează și se scot frunzele de dafin și piperul. Se adaugă în oală zarzavaturile călite și se lasă să fiarbă câteva minute.
  5. Se adaugă apoi bulionul și se continuă fierberea, până când toate legumele și carnea sunt bine fierte și aromate. Se adaugă tăițeii și apoi se acrește ciorba cu borș. Se lasă să fiarbă încă 10 – 15 minute, să se înmoaie tăițeii.
  6. Se bate un gălbenuș de ou și se încorporează ușor două linguri de zeamă fierbinte, apoi se toarnă treptat în oala cu ciorbă.   
  7. Când ciorba este aproape gata se adaugă leușteanul și se potrivește gustul de sare.

Stufat de miel

ce beneficii care stufatul de Paște

Stufatul este un preparat sățios și foarte delicios, bogat în legume aromate de primăvară. Usturoiul verde, ceapa, mărarul și pătrunjelul dau toată savoarea acestui preparat, iar carnea de miel îi dă o consistență dulce și apetisantă.

Cine preferă, totuși, carnea de pasăre pentru masa de Paște, poate pregăti un stufat de pui la fel de aromat și delicios.

Ingrediente pentru stufatul de miel

1,5 kg de carne de miel (pulpă) 3-4 cepe mari 3-4 morcovi 1 rădăcină de pătrunjel 1 rădăcină de țelină 1 ardei gras 3-4 roșii 2-3 fire de usturoi verde 5-6 fire de ceapă verde 1 legătură de mărar 1 legătură de pătrunjel 3 foi de dafin 1 linguriță de sare 1/2 linguriță de piper negru 3 linguri de untură sau ulei 1 litru de apă

Mod de preparare

    1. Se taie carnea de miel în bucăți potrivite și se curăță de eventualele bucăți de grăsime sau tendoane. Se presară cu sare și piper și se lasă deoparte pentru câteva minute.
    1. Se curăță și se taie legumele în cuburi mici sau rondele. Se toacă fin mărarul și pătrunjelul. Într-o oală mare se pune untura sau uleiul la încins, apoi se adaugă bucățile de miel și se prăjesc pe toate părțile până se rumenesc frumos.
    1. Se adaugă ceapa uscată și ceapa verde, apoi se călesc ingredientele până devin translucide. Apoi se adaugă morcovii și țelina și se amestecă bine.
    1. Se adaugă apă suficientă pentru a acoperi carnea și legumele și se lasă să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 1 oră, sau până când carnea este moale și se poate desprinde ușor de pe os.
    1. În ultimele 15-20 de minute de fierbere, se adaugă roșiile tăiate în cuburi și ardeiul gras tăiat în fâșii subțiri.
  1. În ultima etapă, se adaugă usturoiul verde tocat, foile de dafin și verdeața tocată. Se mai lasă la fiert încă 5-10 minute, ca să scadă, apoi se trage oala de pe foc și se servește stufatul de miel cald, alături de mămăligă sau cartofi fierți sau la cuptor.

 Friptura de miel

Poți alege diverse rețete de friptură de miel, care mai de care mai dichisite și gustoase. Usturoiul verde și ceapa fragedă nu trebuie să lipsească, alături de alte legume care se potrivesc atât de bine cu friptura de miel făcută la tavă la grătar.

Iată o rețetă de friptură de miel care se poate găti la cuptor cu vin roșu care frăgezește carnea și îi dă o culoare delicioasă.

Ingrediente pentru friptura de miel

    • 1,5-2 kg carne de miel (spată sau pulpă)
    • 1 ceapă mare, tăiată cubulețe
    • 3 căței de usturoi, tocați
    • 2 morcovi, tăiați rondele
    • 2 cartofi, tăiați cubulețe
    • 2 fire de rozmarin
    • 2 foi de dafin
    • 1 lingură de sare
    • 1 lingură de piper negru măcinat
    • 400 ml vin roșu sec
    • o cană de apă sau supă concentrată
  • 5 linguri ulei

Mod de preparare

  1. Încălziți cuptorul la 150 de grade Celsius. Crestați bine carnea cu un cuțit ascuțit, pentru a se pătrunde mai ușor.

2. Într-o tavă de copt mare, așezați carnea de miel, unsă din belșug cu ulei.

3. Strecurați rozmarinul și foile de dafin prin crestături, apoi presărați sare și piper peste toate ingredientele. Turnați vinul roșu într-o laterală, fără a turna direct pe friptură.

4. Acoperiți tava cu folie de aluminiu sau cu un capac potrivit și coaceți friptura la cuptor timp de 3-4 ore, până când carnea este moale și suculentă.

5. La jumătatea timpului de coacere, scoateți tava din cuptor și adăugați legumele alături de carnea de miel, de jur împrejur.

6. Înainte de servire, îndepărtați folia de aluminiu sau capacul și mai lăsați friptura să se coacă timp de 15-20 de minute, pentru a se rumeni.

Drobul

drob de curcan cu trufandale si ciuperci

Fie că pregătești un drob de miel sau un drob de porc, acest preparat este specific pentru masa de Paște și este așteptat cu nerăbdare de pofticioși. Drobul este în general un preparat pentru mese festive, conține mult ficat și organe bine fierte, multă verdeață și arome delicioase.

El constituie un aperitiv gustos și apetisant pe masa de Paște, care se poate servi imediat după ce se ciocnesc ouăle roșii, cu muștar sau cu un sos acrișor de iaurt și verdețuri. Poți alege tot felul de rețete de drob pentru Paște și poți încerca o rețetă clasică de drob cu măruntaie de miel.

 Ingrediente pentru drobul de miel

  • toate organele de la un miel (ficat, inimă, plămâni, rinichi)
  • 250 gr carne de miel de la pulpă
  • 4 cepe
  • 4 ouă fierte
  • 3 ouă crude
  • 2 linguri ulei
  • verdeață, după gust (usturoi verde, ceapă verde, mărar, pătrunjel, frunze de leurdă)
  • sare
  • piper

Mod de preparare 

1. Spălate bine și, eventual ținute în apă cu oțet, organele de miel și carnea se pun la fiert cu două cepe și boabe de piper. Ficatul se pune la fiert după ce carnea s-a înmuiat bine, deoarece el fierbe mai repede.

2. Între timp, celelalte două cepe se taie mărunt și se călesc foarte puțin, cât să se înmoaie.

3. Organele fierte și răcorite și bucățile de carne se trec prin mașina de tocat odată cu ceapa călită. Se adaugă ouăle crude bătute cu sare și piper. Se pune verdeața, după gust.

4. Se fierb 4 ouă să fie tari.

5. Într-o tavă de cozonac unsă cu ulei și tapetată cu făină se pune jumătate din compoziția de organe, se așază ouăle fierte, se acoperă cu restul amestecului de organe, se nivelează și se dă la cuptor pentru 35 de minute.

Cozonaci

Așa cum nu este masă de Crăciun fără cozonaci, ei nu trebuie să lipsească nici de pe masa de Paște. Cozonacii reprezintă desertul nostru cel mai popular, cel mai îndrăgit și cel mai potrivit pentru mesele de Sărbătoare.

Feliile de cozonac pline de nucă, cremă de cacao, stafide sau rahat trebuie să fie în centrul platourilor cu prăjituri pentru Paște.

Poți încerca diverse rețete de cozonaci cât mai pufoși și cât mai aromați, dar iată și o rețetă simplă, cu care nu dai greș.

 Ingrediente pentru 2 cozonaci

    • 1 kilogram de făină,
    • 350 de grame de zahăr,
    • 8 gălbenușuri (păstrăm albușurile pentru umplutură)
    • coajă de lămâie rasă și uscată,
    • coajă de portocale rasă și uscată,
    • 50 de militri de ulei de floarea soarelui,
    • jumătate de linguriță de sare,
    • 14 grame de drodjie uscată,
    • extract sau esență de vanilie,
    • 400 ml lapte,
  • 150 g unt 82%

Ingrediente pentru umplutură

    • 6 albușuri
    • 150 gr zahăr
    • 250 gr nucă
  • 25 ml esență de rom

 Mod de preparare

  1. Se pune laptele la încălzit ( 400 de ml). Laptele trebuie să fie călduț, nu fierbinte, doar cât să ajute drojdia să acționeze. Amestecăm gălbenușurile cu praful de sare.
  2. Untul se pune la topit, iar între timp, amestecăm într-un castron făina cu drojdia, coaja de portocale și de lămâie, adică restul ingredientelor uscate și se amestecă ușor.
  3. După ce laptele s-a încălzit, se ia de pe foc și în el se pune zahărul și se amestecă foarte bine cu telul până se dizolvă. Apoi în castronul cu ingrediente se toarnă esența de vanilie, ouăle și apoi laptele și se pune totul la mixer la viteză mică.
  4. Se combină uleiul cu untul topit și când se omogenizează bine coca se adaugă treptat untul combinat cu ulei, puțin câte puțin. Se scoate și se frământă apoi bine aluatul de cozonac, adăugând în continuare combinația de unt și ulei până se termină.
  5. Aluatul se pune apoi într-un castron, se acoperă cu o folie alimentară și se lasă la crescut o oră, o oră și jumătate, dar la fiecare jumătate de oră trebuie lungit și împăturit din nou.
  6. Între timp ne apucăm de pregătirea compoziției. Se bat albușurile spumă cu zahărul până se face o bezea, și apoi se adaugă restul ingredientelor cu care va fi umplut cozonacul.
  7. După ce aluatul a crescut suficient, se împarte în patru bucăți care vor forma doi cozonaci. Se umple fiecare bucată, iar apoi cele două se împletesc pentru un cozonac, iar procedeul se repetă la cel de-al doilea. Se pun apoi la cuptor cozonacii.

Pasca

rețete de pască pentru Paște - în imagine, pască tradițional românească, cu aluat dospit

Desert ritualic de Paște, pasca făcută din aluat simplu cu o umplutură de brânză dulce sau sărată, este adusă adesea la biserică, unde este stropită cu apă sfințită, alături de ouăle roșii.

Pasca nu trebuie să lipsească de pe masa de Paște. Tot mai multe rețete delicioase de pască pot fi făcute cu brânză dulce și stafide, cu ciocolată, cu brânză și vanilie sau cu mascarpone. Mulți români îndrăgesc și pasca cu brânză sărată, așa cum se făcea ea odinioară sau pasca fără aluat, numai din umplutură delicioasă.

 Ingrediente pentru pasca fără aluat

    • 1 kg brânză de vaci grasă
    • 5 ouă
    • 200 ml smântână pentru frișcă
    • 200 g zahăr pudră
    • 1 pliculeț praf de copt
    • 100 g amidon
    • 1 linguriță esență de vanilie
    • 1 linguriță esență de migdale
    • coajă de la o lămâie netratată
    • coaja de la o portocală netratată
    • 200 g stafide aurii
  • ulei pentru uns forma de copt

Mod de preparare

  1. Înainte de a începe prepararea pascăi, preîncălziți cuptorul la 180 de grade și ungeți o formă de copt cu ulei sau unt.

2. Într-un castron mare, amestecați brânza de vaci cu zahărul până când devine cremoasă și omogenă.

3. Adăugați amidonul, gălbenușurile, praful de copt, esența de vanilie, cea de migdale, coaja de portocală și coaja de lămâie, amestecând bine până când toate ingredientele sunt combinate. Adăugați stafidele și amestecați ușor.

4. Separat, bateți albușurile spumă pentru 5-10 minute la viteză mare, sau până când albușurile se țin de tel.

5. Încorporați albușurile în restul compoziției folosind o spatulă sau un tel, cu mișcări de jos în sus.

6. Turnați amestecul în forma de copt unsă cu unt și nivelati suprafața cu o spatulă.

7. Coaceți pasca fără aluat în cuptorul preîncălzit timp de 40-45 de minute sau până când suprafața devine aurie și pască este coaptă în interior.

8. Scoateți pască din cuptor și lăsați-o să se răcească complet înainte de a o servi.