Înălțarea Domnului este una dintre cele mai importante sărbători creștine, care marchează Înălțarea lui Hristos la ceruri, după 40 de zile de la Învierea Sa. Citește când se prăznuiește Înălțarea Domnului în 2023.

Înălțarea Domnului în 2023

În 2023, sărbătoarea de Înălțarea Domnului este prăznuită pe data de 25 mai, la 40 de zile după Paști.

Iisus Hristos s-a Înălțat la cer de pe Muntele Măslinilor, în văzul Apostolilor și a doi îngeri, cei care le-au vorbit ucenicilor despre a doua venire a lui Hristos. Se spune că atunci când Iisus s-a ridicat la cer, a lăsat în piatră amprenta piciorului Său, iar acum, în acel loc, se regăsește o capelă rotundă.

Înainte de a se înălța, Mântuitorul le-a spus ucenicilor săi: „Va este de folos ca Eu să mă duc“ (In. 16, 7). „Dacă Eu doar voi învia, dar nu Mă voi duce ca să vi-L trimit pe Sfântul Duh, atunci toată iconomia Mea, întruparea, propovăduirea, răstignirea şi învierea vor fi zadarnice”. Astfel, Mântuitorul s-a dus la ceruri, iar Înălțarea marchează intrarea definitivă a umanității lui Iisus în spațiul ceresc al lui Dumnezeu.

În primele secole de creștinism, Înălțarea Domnului era sărbătorită de Rusalii, odată cu Pogorârea Sfântului Duh, la 50 de zile de la Paști. Spre sfârșitul secolului al IV-lea, potrivit sinoadelor bisericii, s-a schimbat și s-a stabilit ca Înălțarea să fie prăznuită la 40 de zile după Paști, o zi de sărbătoare separată de cea a Rusaliilor.

Ziua de Înălțare mai este cunoscută și sub numele de Ispas sau Ziua Ispasului, după numele martorului ascuns, nevăzut al Înălțării. Se crede că Ispas era un cioban care a stat ascuns după pietre, în timp ce Mântuitorul se înălța spre cer.

Ce se face de Înălțarea Domnului

  • În ziua de sărbătoare, creștinii se salută cu „Hristos s-a Înălțat”, Adevărat s-a Înălțat”.
  • Pentru ziua de sărbătoare, se vopsesc ouă roșii. Este ultima zi în care creștinii pot mânca ouă roșii, deoarece din ziua de Paști, până la Înălțare, se ține postul Paștelui, post în care nu se consumă ouă, lactate și carne.
  • Ouăle se vopsesc în roșu, deoarece roșu simbolizează sângele pe care Iisus Hristos l-a vărsat pe cruce. Se împart ouăle roșii cu cei dragi, ca semn de bucurie și împăcare.
  • De asemenea, potrivit obiceiurilor, de Înălțare se împart și alte alimente, printre care și ceapă verde, dar și rachiu, în memoria celor care nu mai sunt printre noi.
  • De Înălțare se fac pomeni și se împart pentru sufletele celor care nu mai sunt printre noi preparate din care nu lipsește nici brânza proaspătă și pâinea caldă.

Tradiții de Înălțarea Domnului

  • În ziua de Înălțare se pun frunze de nuc la brâu, la fel cum Mântuitorul purta când s-a înălțat la cer.
  • În ziua de sărbătoare se sfințesc plantele medicinale.
  • Un alt obicei respectat în ziua de Înălțare este împărțirea colacilor sfințiți. Colacii se aduc la biserică, se citesc de preot în timpul slujbei, iar apoi sunt împărțiti credincioșilor ca simbol al unității și al comuniunii.
  • Tot de Înălțare, se taie păr din vârful cozilor de la vite și se îngroapă în furnicare, spunând, “Să dea Dumnezeu să fie atâția miei și viței câte furnici sunt în acest furnicar”.
  • Se spune că de la Paște până la Înălțare, Cerurile sunt deschise, iar cei care mor în această perioadă nu mai trec prin Judecata de Apoi, ci ajung în Rai.
  • În unele zone ale țării, se pun frunze de leuștean la ferestre, pentru a fi păziți de rele.
  • Mormintele celor dragi se curăță cu frunze de paltin în ziua de Înălțare.

Ce nu e bine să faci de Înălțarea Domnului

  • În ziua de Înălțare nu se dă din casă foc și sare.
  • Nu se cultivă nimic după Înălțare, deoarece se spune că nu vor rodi plantele.
  • Nu se spală haine și nu se fac treburi în gospodărie în ziua de Înălțare. Se spune că cei care nu respectă tradiția, vor fi urmăriți de ghinion.
  • În ziua Înălțării Domnului nu este bine să te cerți cu nimeni, să nu spui cuvinte urâte, jigniri sau reproșuri.

Ziua Eroilor celebrată în aceeași zi cu Înălțarea Domnului 2023

Ziua Eroilor este sărbătoarea națională a României care comemorează bărbații și femeile care și-au pierdut viața în timp ce serveau în forțele armate. S-a stabilit, prin Decretul-lege nr 1693/4 mai 1920, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe, ca ziua Eroilor să fie celebrată în fiecare an de Înălțarea Domnului. Cu acest prilej, se aduce un omagiu Eroilor Neamului care, prin sacrificiul lor, servesc drept modele de urmat pentru tinere generații.

Pomenirea eroilor români se face și în restul anului, la fiecare Sfântă Liturghie săvârșită în Bisericile Ortodoxe. Sunt pomeniţi „eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori, pentru apărarea patriei şi a credinţei ortodoxe strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea, unitatea şi demnitatea poporului român”.

Rugăciune de Înălțarea Domnului

„Preaiubitul nostru Iisuse Hristoase, astăzi ne adunăm înaintea Ta cu inimile pline de recunoștință și bucurie pentru că ne-ai arătat puterea Ta și ne-ai înălțat la ceruri alături de Tine. Ne rugăm să ne ajuți să fim mereu demni de acest mare dar al înălțării, să ne trăim viețile într-un mod care să-Ți fie plăcut și să ne îndreptăm mereu spre împlinirea voii Tale. Ajută-ne să fim oameni buni, să ne iubim aproapele și să răspândim pacea și iubirea Ta în lumea aceasta plină de neînțelegere și dezbinare. Îți mulțumim pentru toate binecuvântările Tale și pentru că ești mereu cu noi, aici și acum. Îți încredințăm viețile noastre și te rugăm să ne ajuți să fim mereu aproape de tine, ca să putem fi cu tine și în veșnicie. Amin”.

Citește și: Rugăciunea la Înălțarea Domnului ajută orice credincios. Trebuie rostită astăzi