Icoana Bunei Vestiri este una dintre cele mai frumoase reprezentări ale Maicii Domnului și una dintre icoanele de căpătâi ale credincioșilor. Ea marchează împlinirea celei mai mari promisiuni pe care ne-a făcut-o Dumnezeu, trimițându-l între oameni pe Mesia, cel care ne-a izbăvit de păcate și ne-a îndrumat către o viață luminată de credință.

De ce este zugrăvită icoana pe Ușile Altarului

Icoana Bunei Vestiri zugrăvește vestea cea bună a mântuirii noastre. Ea ne arată unul dintre cele mai importante episoade din Biblie, momentul în care Fecioara Maria este anunțată de Arhanghelul Mihail că va aduce pe lume pe Fiul Domnului.

Nu întâmplător, această icoană este zugrăvită pe Ușile Altarului în biserici și poartă simboluri profunde pe care toți credincioșii trebuie să le cunoască. În fața Ușilor Împărătești suntem cu toții botezați și primim Sângele și Trupul Dumnului, așa cum Fecioara Maria l-a primit pe Hristos trup și suflet.  

Icoana Bunei Vestiri, icoana bucuriei

Ce să faci la Buna Vestire

Aproape toate icoanele închinate acestei sărbători, pe care o cinstim pe data de 25 martie, sunt zugrăvite în culori deschise și calde. Chiar și în cele mai vechi reprezentări predomină galbenul și roșul. Veștmintele arhanghelului Gabriel sunt adesea pictate cu auriu, iar aripile lui sunt desfăcute pentru a răspândi lumina blândă a cerului.

Fecioara Maria este adesea zugrăvită în haine albe sau în haine roșii, roșul fiind adesea culoarea împărăteselor și a femeilor de rang înalt, dar și o culoare feminină reprezentând căldură, generozitate și maternitate.

Icoana Bunei Vestiri este o icoană a bucuriei și a speranței, ea ne aduce în suflet miracolul întrupării lui Iisus Hristos și vestește mântuirea.

Imaginea acestei icoane răspândește pace, speranță și liniște sufletească, iar toate aceste sentimente sunt zugrăvite pe chipul Fecioarei care primește cu surprindere vestea și se înclină în fața voinței lui Dumnezeu.

Cele trei stele ale Fecioarei

Tânăra Maria este pictată adesea cu o stea în frunte și alte două stele pe umeri. Cele trei stele nu sunt simple ornamente care înfrumusețează icoana, ci au o semnificație deosebită.

În primul rând, steaua din părul sau de pe fruntea Fecioarei arată că ea este aleasa lui Dumnezeu, cea mai blândă, cea mai înțeleaptă și cea mai curată dintre fecioare. Iar cele trei stele arată puritatea ei înainte, în timpul concepției și după nașterea lui Iisus.

Așa cum spun canoanele, Maica Domnului a fost și a rămas fecioară pentru tot restul vieții, respectând întru totul misiunea sfântă pentru care fusese aleasă de Dumnezeu.

Ce reprezintă fusul din mâna Fecioarei Maria

În multe icoane închinate Bunei Vestiri, mai ales cele din spațiul ortodox, Fecioara este zugrăvită stând pe un scaun înalt, ca un tron, și ținând în mână un fus. Așa cum scrie în Protoevanghelia lui Iacob și în alte scrieri despre Biblie, Fecioara Maria se pregătea în acel moment să toarcă fire subțiri pentru a țese perdeaua din Templu.

Maria fusese închinată de mică Templului, aici crescută în spiritul credinței, având o educație aleasă și fiind deosebit de apreciată chiar și de conducătorii bătrâni ai comunității.

Viața Maicii Domnului este puțin cunoscută din Biblie, dar se știe că era o femeie educată, înțeleaptă și foarte generoasă cu cei care îi cereau sprijinul. Ea era pregătită să devină soția unuia dintre cei mai importanți membrii ai comunității, cunoscut și el drept înțeleptul Iosif.  

Porumbelul, simbolul Duhului Sfânt

În icoana Bunei Vestiri, Arhanghelul Gabriel se oprește în fața Fecioarei, cu mâna stângă ridicată asupra ei pentru a o binecuvânta, și cu drepta ținând toiagul care arată că este mesagerul Domnului.

Dar apariția Arhanghelului este însoțită și de Duhul Sfânt, simbolizat printr-un porumbel alb, care zboară către Fecioara Maria. Așa se întrupează Fiul Dumnului, din Duhul Sfânt trimis de Dumnezeu.

În multe icoane este zugrăvită și o stea care luminează imaculata concepție și care arată puterea divină a Fiului Iisus Hristos.

De ce este bine să ai în casă icoana Bunei Vestiri

Mulți credincioși poartă în case icoana Bunei Vestiri alături de icoanele Maicii Domnului. Este o icoană a bucuriei și a speranței și oamenii spun că îți tămăduiește sufletul de dureri.

Cine se închină la această icoană și se roagă pentru pace și sănătate va avea sprijinul Maicii Domnului și va trece peste durerile și clipele grele. Este o icoană care aduce vești bune în familie, pentru mame și pentru copii, mai ales dacă familia trece prin clipe grele din cauza unor probleme de sănătate.

De asemenea, este o icoană care protejează femeile și tinerele mame, iar tinerele căsătorite este bine să se roage la icoana Bunei Vestiri pentru a aduce pe lume prunci sănătoși și binecuvântați de Dumnezeu.