Cine respectă postul Paștelui, consumă adesea mâncare sau salată de urzici. Dar tradiția spune că este păcat să mănânci urzici și oțet în Săptămâna Mare.

Cele două alimente nu sunt ”de dulce” și nici nu sunt interzise de biserică, dar oamenii țin cont de tradițiile creștinești și se feresc să consume urzici și oțet în Săptămâna Mare.

Cu toate acestea, mâncarea de urzici și salata de urzici cu puțin oțet se numără printre cele mai vechi rețete cu verdețuri de primăvară care se gătesc adesea în perioada Postului Mare. Dar în Săptămâna Patimilor, creștinii țin cont de tradiție și de semnificația acestor alimente.

Oțetul și urzicile au sporit suferința lui Iisus

Răstignirea lui Iisus, frescă de Pietro Gagliardi

În multe povești și istorii creștine se spune că soldații romani au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a spori suferințele lui Iisus răstignit pe cruce. În Vinerea Neagră, când Mântuitorul a fost schingiuit și răstignit, soldații au primit ordin să îi grăbească sfârșitul.

Iisus a fost bătut pe tot trupul cu mănunchiuri de urzici, să simtă mult mai puternic durerea chinuitoare a rănilor. Iar când a cerut un strop de apă, i-au aruncat în față oțet.

O altă istorie spune că, în momentul în care el a cerut apă, unul dintre soldați a pus o cârpă îmbibată bine în oțet în vârful unei prăjini și a dus-o la buzele arse de sete și de chin ale Mântuitorului.

Îngrozitoare a fost tortura, batjocura și chinurile la care a fost supus Hristos, iar ele au rămas întipărite în inima și în conștiința celor care au asistat neputincioși la răstignirea Lui.

Alte alimente strict interzise în Săptămâna Mare

Mulți creștini reușesc să țină tot Postul Paștelui și să evite timp de peste 40 de zile carnea, laptele, ouăle și brânza. Dar cei mai mulți se hotărăsc să țină post în Săptămâna Mare care este Săptămâna Patimilor lui Iisus și începe a doua zi după Florii, până în Duminica Paștelui.

În Săptămâna Mare sunt strict interzise toate alimentele de dulce, adică orice aliment de origine animală precum carnea, laptele și ouăle, dar și untul, brânza sau pateurile făcute din carne și ficat.

Conform tradiției creștine, este păcat să consumi și urzici și oțet în Săptămâna Mare, pentru că întregul post ne ajută să ne apropiem mai mult de Dumnezeu și să înțelegem sacrificiul Mântuitorului.

Post negru în Vinerea Mare sau Vinerea neagră

În mod deosebit în ziua de vineri, înainte de Paște, când a fost schingiuit și răstignit Iisus este bine să ținem post negru toată ziua, până la miezul nopții. Nu se bea decât apă, nu se consumă nimic.

Postul trebuie ținut cu sfințenie în Vinerea Neagră. Nu se mănâncă și nici nu se gătește nimic de Paște, în afară de ouă roșii. În multe regiuni din țară, aceasta este ziua în care se vopsesc ouăle roșii, dar nu se consumă decât în dimineața zilei de Paști.

Bineînețeles, postul negru nu poate fi ținut decât de persoanele sănătoase și rezistente. Bolnavii și copiii nu sunt niciodată încurajați de preoți să țină post negru.

Adevăratul post trebuie să vină din suflet și din credință. În zilele de post, dimineața este bine să bem agheasmă, să ne închinăm și apoi să ne pregătim pentru treburile noastre, dar cu gândul la fapte creștinești.

Degeaba ținem post alimentar, dacă nu ne curățăm sufletul și mintea de gânduri și porniri răutăcioase, de bârfe, vorbe rele, invidii și batjocură. În post, trebuie să fim mai buni, mai răbdători, mai îngăduitori, să îi ajutăm pe cei din jur și să fim generoși chiar și cu persoanele străine care au nevoie de ajutor. Acesta este postul creștinesc, o perioadă în care ne curățăm de rele și ne dedicăm binelui.