Duminica Mironosițelor ne aduce aminte de Maica Domnului și de femeile care au fost alături de ea în ziua neagră a Răstignirii. Scrierile sfinte spun că mironosițele care au sprijinit-o pe Fecioara Maria și au jelit la poalele crucii erau Maria Magdalena, Maria lui Cleopa, Salomeea, Suzana, Ioana, Marta și o altă Maria necunoscută.

Toate aceste femei erau femei cucernice, foarte credincioase și foarte atașate de Maica Domnului. Nu de puține ori ele l-au urmat pe Iisus și i-au ascultat predicile și învățăturile.

Ce înseamnă termenul mironosițe

În vremurile vechi, mironosițele erau femeile cucernice care se ocupau de pregătirea trupului celor decedați. Ele aveau misiunea să curețe trupul și să îl ungă cu uleiuri parfumate.

De la termenul mirungere s-a moștenit termenul de mironosițe, femei care se îngrijeau de una dintre cele mai importante etape ale înmormântării la evrei. Curățarea și ungerea aveau darul de a purifica trupul și de a trimite sufletul curat în împărăția lui Dumnezeu.

Cu timpul, termenul ”mironosiță” a căpătat un sens peiorativ, fiind folosit acum pentru femeile care se prefac modeste, pioase și nevinovate.

Dar în vremurile lui Iisus, mironosițele erau într-adevăr femei cucernice, femei credincioase și foarte apreciate în comunitatea lor.

Mironosițele, primele care au aflat de Învierea Domnului

Așa cum spune scriptura, trupul lui Iisus a fost coborât de pe cruce în mare grabă, în seara zilei de vineri, în care a fost răstignit.

Iosif din Arimateea a fost cel care i-a cerut lui Pilat dreptul să îl înmormânteze pe Iisus. Trupul lui Hristos a fost spălat în grabă și pus într-un mormânt nou, dar oamenii care erau alături de Iosif nu au dus la capăt întregul ritual al mirungerii.

Abia duminică, femeile care o însoțeau pe Maica Domnului s-au dus la mormânt să ducă balsamuri și uleiuri parfumate pentru mirungere.

Dar spre mare lor mirare, aici au întâlnit un înger în straie albe care le-a vestit că Iisus a înviat și s-a ridicat din mormânt. Tot îngerul le-a îndemnat să ducă tuturor vestea cea mare și să le spună apostolilor că Iisus va merge înaintea lor în Galileea.

Femeile au plecat uimite și totodată înspăimântate de o veste atât de tulburătoare, dar nu au avut curajul să spună nimănui despre Înviere, deoarece se temeau de soldații romani și de evreii care îi prigoneau pe ucenicii lui Iisus.

Duminica Mironosițelor, sărbătoarea tuturor femeilor creștine

Anul acesta, pe data de 30 aprilie, când este Duminica Mironosițelor, sunt sărbătorite toate femeile creștine din întreaga lume.

Când este Duminica Mironosițelor sunt pomenite toate femeile credincioase, pioase, care ascultă cuvântul Domnului și care îi împlinesc vrerea.

Toate femeile care urmează preceptele creștinismului și care merg la biserică să se închine și să se spovedească sunt sărbătorite în această zi care amintește de curajul și puterea credincioaselor care au rămas lângă Iisus.

Cine erau mironosițele pomenite în Biblie

Maria Magdalena a fost femeia pe care Mântuitorul a mântuit-o de demoni și i-a redat viața demnă, lipsită de păcate. Ea era originară din localitatea Magdala, nu departe de Capernaum, și fusese căsătorită de mai multe ori, dar alunecase pe panta păcatului. Ea a fost cea care a spălat picioarele Mântuitorului cu lacrimi în casa lui Simon Fariseul din Capernaum (Luca 7, 36-48).

Maria lui Cleopa, numită şi „cealaltă Marie” (Matei 28, 1), era verişoară cu Maica Domnului şi mamă a „fraţilor Domnului” (în fapt verişori): Iacov, Iuda, Iosi şi Simon.

Ioana era soţia lui Huza, un iconom al lui Irod (Luca 24, 10), așadar soția unui funcționar din casa regală.

Salomeea, pomenită de evanghelistul Marcu (16, 1), era soţia lui Zevedeu şi mamă a „fiilor lui”, Iacov şi Ioan. Ea este cea care I-a cerut Mântuitorului ca aceşti fii să stea unul de-a dreapta, altul de-a stânga Lui, în împărăţia Sa (Matei 20, 21).

Suzana a fost pomenită de evanghelistul Luca (8, 3) alături de Ioana lui Huza, drept femei care slujeau „din avutul lor” pe Mântuitorul şi pe ucenicii Lui.

Marta şi Maria pot fi socotite în rândul femeilor mironosiţe, întrucât în casa lor din Betania, Mântuitorul poposea adeseori şi era primit cu mare bucurie și smerenie.

Ce tradiții se respectă în Duminica Mironosițelor

Ca în orice zi de duminică, femeile și toți credincioșii sunt așteptați la biserică, la slujbă și rugăciune.

În această zi este bine să lași deoparte toate treburile gospodăriei și să te ocupi doar de treburile sufletului. Nu se mătură, nu se calcă, nu se spală, nu se face nicio activitate în gospodărie. Mâncarea trebuie pregătită cu o zi înainte, iar în Duminica Mironosițelor este bine să fie servită masa în familie, cu cât mai multe rude sau frați.

Tot în această zi, femeile trebuie să aprindă o candelă la icoana Maicii Domnului și să se roage pentru familia lor, pentru sănătate, pentru liniștea și bunăstarea copiilor.

În această duminică este notată în calendar zi de frupt, astfel că toți creștinii se pot ospăta cu bucate de dulce, mai ales cu lapte, brânză, ouă și carne. În vechile scrieri românești, mâncarea de frupt era în special laptele și brânza, alimentele albe.